AKO STE U DUHOVNOM BEZNAĐU, OBAVEZNO OVO DANAS URADITE! Obeležavamo Svetog Teraponta!

Autor:

Vesti

09.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je zaklan kao jagnje.

AKO STE U DUHOVNOM BEZNAĐU, OBAVEZNO OVO DANAS URADITE! Obeležavamo Svetog Teraponta!

Foto: shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Sveštenomučenika Teraponta.

Bio je mučen jer je mnoge Grke obratio u veru Hristovu.

Mučili su ga glađu, tamnicom i tukli su ga. Nag je položen na zemlju i vezan je za četiri suha koca.

Nemilosrdno su ga tukli sve dok mu meso nisu skinuli sa kostiju.

Međutim, ostao je u životu, a četiri suha koca za koja je bio vezan su ozelenela i porasla u visoka drveća, a mnogi bolesnici su zahvaljujući njima dobili isceljenje.

U vreme Valerijana 259. godine sveti Terapont je zaklan i preselio se dušom u Carstvo da gleda slavu Božju u večnosti.

Bio je zaklan kao jagnje. 

Tropar

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teraponte: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Podsećamo, Patrijarh Porfirije poručio je juče na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, da svaki narod, kao i srpski, ima pravo da se sabira i održava svoje sabore i potvrđujemo svoj duhovni identitet.

- Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet, što je duhovna kategorija. U zavisnosti od toga koji je duhovni identitet, što će reći kakav je i koji je koren - zavisiće sve ostalo. I u tome je naš narod jedan i jedinstven i prostorno i dijahrono - rekao je patrijarh.

Kako je rekao, sve ovo što su pre njega govorili na zajedničkoj sednici vlada, a naročito predsednik Srbije Aleksandar Vučić podvlačeći fundamentalni značaj ekonomije, bez koje nema sigurnosti niti bezbednosti, još je jedan jednako važan faktor, a to je duhovni identitet.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading