VEROVANJE KAŽE DA ĆE DEVOJKE, KOJE SE DANAS OGLUŠE O OVAJ OBIČAJ, OSTATI BEZ PORODA, A MUŠKARCI ĆE BITI NEUSPEŠNI U SVAKOM POSLU KOGA SE LATE! Obeležavamo Teodosiju Tirsku!

Autor:

Vesti

11.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je hrišćanska mučenica s početka 4. veka.

VEROVANJE KAŽE DA ĆE DEVOJKE, KOJE SE DANAS OGLUŠE O OVAJ OBIČAJ, OSTATI BEZ PORODA, A MUŠKARCI ĆE BITI NEUSPEŠNI U SVAKOM POSLU KOGA SE LATE!  Obeležavamo Teodosiju Tirsku!

Foto: printskrin

SPC i njeni vernici danas obeležavaju Prepodobnu mučenicu Teodosiju Tirsku. Ona je hrišćanska mučenica s početka 4. veka.

Dok su jednom, za vreme vladavine cara Maksimijana, u Kesariji Palestinskoj stajali mnogi hrišćani vezani pred pretorijom, pristupila im je ova devica Teodosija i hrabrila ih za smrt mučeničku. Kada su vojnici čuli šta ona govori, odveli su i nju pred sudiju. Razjaren sudija je naredio da joj obese kamen o vrat i bace u dubinu morsku. Postradala je 308. godine.

U hrišćanskom predanju se pominje da su je anđeli Božji izneli živu na obalu. Kada se ona opet javila sudiji, on je naredio da je poseku. U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da se iduće noći javila sveta Teodosija svojim roditeljima, sva u nebeskom sjaju, okružena mnogim drugim spasenim devojkama, i rekla:

- Vidite li, kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti?

A to je rekla roditeljima jer su je oni odvraćali od ispovedanja Hrista i mučeništva.

Velika je bila neustrašivost svetih ljudi i svetih žena. Ni bolest, ni tamnica, ni izgnanstvo, ni muke, ni poniženja, ni mač, ni ponor, ni oganj, ni vešala, nisu mogli pokolebati uzvišeni mir duša njihovih, čvrsto privezanih za Hrista. Kada je car Julijan odstupio od vere i počeo činiti pustoš od Hrišćanstva širom cele Rimske carevine, sv Atanasije Veliki mirno je o njemu rekao vernima: "Oblačak - proći će!".

I zaista taj mrki oblačak ubrzo je prošao, a hrišćanstvo je pustilo još dublje svoje korene i još više raširilo svoje grane po svetu.

Narod veruje da na ovaj praznik ne bi trebalo da se koriste bilo kakvi konopci, čak da se ni ne pere ni ne prostire veš.

Verovanje kaže da će devojke koje se ogluše o ovaj običaj ostati bez poroda, dok će mladići biti neuspešni i nesrećni u svakom poslu kog se late.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading