SJAJNA VEST ZA SRBIJU! Vlada otkupila dva značajna srednjevekovna rukopisa, SRPSKO BLAGO se vraća u zemlju!

Autor:

Vesti

11.06.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. veka i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće "Christieʼs", a u ime naše zemlje rukopise je kupila Ambasada u Velikoj Britaniji.

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! Vlada otkupila dva značajna srednjevekovna rukopisa, SRPSKO BLAGO se vraća u zemlju!

Foto: ST/Dragan Kadić

Srbija je na današnjoj aukciji u Londonu kupila dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa: "Srpski oktoih" i "Žitije Varlama i Joasafa", čime će biti obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije.

 

 

Dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. veka i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće "Christieʼs", a u ime naše zemlje rukopise je kupila Ambasada u Velikoj Britaniji.

Jedan od kupljenih rukopisa je Srpski oktoih (fragment, prva polovina XIV veka, pergament). Prema proceni engleskog slaviste Ralfa Kleminsona potiče iz XIV veka, ali se može reći da pismo pripada njegovoj prvoj polovini ili čak kraju XIII veka. Reč je o objedinjenim odlomcima iz različitih delova Oktoiha paraklitika, a pisani su srpskoslovenskim jezikom, raškim pravopisom, sitnim knjižnim pismom.

Drugi danas kupljen rukopis - Žitije Varlama i Joasafa (početak XV veka, papir) takođe nije potpun, a vreme njegovog nastanka je određeno filigranološkom analizom. Prvi deo teksta čini Žitije Varlama i Joasafa, omiljeno štivo kako u dvorskoj, tj. vlasteoskoj, tako i u monaškoj sredini, između ostalog, zbog toga što je paralela pronalažena u životu Sv. Simeona i Sv. Save. Jezik je srpskoslovenski, pravopis izmenjeni raški.

- Zadovoljstvo mi je što mogu da obavestim našu javnost da je danas Ministarstvo kulture preko naše Ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu u Londonu, uspelo kod aukcijske kuće „Christie’s“ da otkupi dve izuzetno dragocene i vredne srpske knjige - rekao je ministar kulture Nikola Selaković i dodao da je cena po kojoj su, za sada bez poreza, otkupljene 57.000 funti, odnosno oko 5,8 miliona dinara.

- Ovo je izuzetno važna i velika vest za našu kulturnu baštinu, koja je silom prilika i istorijskih okolnosti rasuta po čitavom svetu, ali Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kada god budemo u prilici – radićemo na tome da naše kulturno blago rasuto širom sveta vraćamo u otadžbinu“ i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je dao podršku Ministarstvu kulture, kao i Vladi i predsedniku Vlade Milošu Vučeviću.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading