VOZAČI OPREZ, NAROČITO AKO IDETE U GRČKU! Kazne za saobraćajne prekršaje u EU drakonske! ZA PUŠENJE U VOZILU KAZNA I DO 1.500 EVRA, ZA PRETICANJE 700...!

Autor:

Vesti

09.06.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki od novih prekršaja koji će biti obuhvaćeni ovom direktivom uključuju ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, parkiranje preblizu raskrsnice ili zebre, prelazak pune bele linije, i vožnju u pogrešnom smeru.

VOZAČI OPREZ, NAROČITO AKO IDETE U GRČKU! Kazne za saobraćajne prekršaje u EU drakonske! ZA PUŠENJE U VOZILU KAZNA I DO 1.500 EVRA, ZA PRETICANJE 700...!

Foto: shutterstock

Predstavnici Saveta EU i Evropskog parlamenta nedavno su postigli privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebalo da olakša sprovođenje kazni za vozače koji počine saobraćajne prekršaje u drugoj državi članici. Ova nova direktiva proširuje oblast kažnjavanja na prekršaje koji do sada nisu bili obuhvaćeni, poput ignorisanja zabrane preticanja ili parkiranja preblizu raskrsnice ili zebre.

Neki od novih prekršaja koji će biti obuhvaćeni ovom direktivom uključuju ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, parkiranje preblizu raskrsnice ili zebre, prelazak pune bele linije, i vožnju u pogrešnom smeru. Ovo znači da vozači koji počine ove prekršaje u bilo kojoj zemlji članici EU mogu biti kažnjeni, čak i ako nisu državljani te zemlje.

Ono što je važno napomenuti je da neplaćene saobraćajne kazne za prekršaje počinjene na teritoriji EU mogu dovesti vozače na crnu listu, što može ozbiljno otežati njihovo putovanje u zemlje članice. Čak i najmanja opština u bilo kojoj zemlji EU može poslati prijavu nadležnom organu u Evropskoj uniji, što može rezultirati ulaskom vozača na crnu listu.

Vlasnici vozila moraju biti svesni da čak i ako ne prime kaznu na kućnu adresu, ona može biti zabeležena u registru saobraćajnih prekršaja EU, što može rezultirati naplatom kazne prilikom ulaska u EU.

Evo nekoliko primera iznosa kazni koje vozači mogu očekivati za određene prekršaje:

- Vožnja pod dejstvom alkohola: od 78 € do 1.200 €
- Prekoračenje brzine do 20 km/h u gradu: 100 evra
- Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije: 700 evra
- Nevezivanje pojasa: 350 evra
- Nepropisno parkiranje: od 40 do 80 evra
- Korišćenje mobilnog telefona u vožnji: 100 €
- Pušenje u vozilu ako se u njemu nalazi dete do 12 godina: 1.500 evra uz oduzimanje vozačke dozvole.

Ovi iznosi samo naglašavaju ozbiljnost poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se izbegle neželjene posledice na putovanjima unutar Evropske unije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading