NAJVEĆI MITOVI O SUNČANJU: Osobama sa tamnijim tenom ne treba zaštitni faktor, ispod suncobrana ne možete da izgorite!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

09.06.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji rašireno uverenje da osobe sa tamnijim tenom ne trebaju da koriste kremu za sunčanje, ali da li je to zaista istina?

NAJVEĆI MITOVI O SUNČANJU: Osobama sa tamnijim tenom ne treba zaštitni faktor, ispod suncobrana ne možete da izgorite!

Foto: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia

Dermatolozi ističu da je zaštita od sunca neophodna za sve tipove kože, bez obzira na boju tena. Iako tamniji ten može pružiti nešto veću prirodnu zaštitu od UV zraka u odnosu na svetliji ten, to ipak nije dovoljno da bi se koža efikasno zaštitila od štetnih sunčevih zraka.

Zato, krema za sunčanje sa odgovarajućim zaštitnim faktorom je neophodna i za osobe sa tamnijim tenom.

Mitovi o zaštiti od sunca 

Pored mita o tamnijem tenu, postoji još nekoliko uverenja koja su štetna po zdravlje kože. Jedan od njih je i verovanje da krema za sunčanje nije potrebna kada je napolju oblačno.

Međutim, stručnjaci ističu da su UV zraci uvek prisutni, čak i kada je nebo prekriveno oblacima, te da je zaštita od sunca i dalje neophodna.

Takođe, postoji i uverenje da je sunčanje zdravo sve dok koža ne počne da crveni, ali to je takođe mit. Izlaganje kože suncu nikada nije bezbedno, a crvenilo kože predstavlja znak oštećenja od sunca.

Na listi klasičnih zabluda, nalaze se još dva mita:

Ne treba vam zaštita kada sedite na plaži pod suncobranom - U stvarnosti, zraci se odbijaju od peska i morske vode i na kraju utiču na vašu kožu, kažu lekari.

Krema za sunčanje vam je potrebna samo leti - Leti su UV zraci jači, istina, ali prisutni su u svim godišnjim dobima i mogu da oštete našu kožu svaki put kada izađete iz kuće.

Istine o zaštiti od sunca

Što je zaštitni faktor veći, to ste zaštićeniji. SPF 50 je idealan zaštitni faktor.

Republika

Foto: Shutterstock

Koji su najveći mitovi o sunčanju?

SPF kremu morate ponovo da nanesete ako provedete više od sat vremena na plaži ili uđete u vodu.

Odeća pruža zaštitu je delimično tačna činjenica jer ako nosimo tanku bluzu, UV zraci mogu da prodru kroz tkaninu i onda je bolje da nanesemo kremu pre nego što se obučemo.

Zaštita je potrebna i na mestima gde SPF ne može da se nanese, kao što su oči, glava i zato se preporučuju naočare za sunce i šeširi ili kačketi.

Rizik od raka kože i važnost SPF-a

Statistike pokazuju da je između 80 do 90 odsto slučajeva raka kože uzrokovano izlaganjem suncu. Korišćenje krema sa visokim SPF-om značajno smanjuje rizik od nastanka najčešćeg karcinoma kože.

Zbog toga je važno da se koristi krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom svaki put kada se izlazi na sunce, bez obzira na boju tena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading