OVO JE BILA POSLEDNJA ŽELJA JOVANKE BROZ: Nadilazi granice vremena i političkih sistema, ali su je mnogi pogrešno shvatili

Autor:

Vesti

30.05.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja je ostala ponosita i prkosna dama.

OVO JE BILA POSLEDNJA ŽELJA JOVANKE BROZ: Nadilazi granice vremena i političkih sistema, ali su je mnogi pogrešno shvatili

Foto: www.profimedia.rs

Jovanka Broz je bila figura čija je životna priča bila ispunjena ne samo političkim događajima, već i ličnim izazovima koji su je oblikovali kao osobu. Rođena kao Jovanka Budisavljević 1924. godine u selu Pećane kod Užica, njena sudbina je postala neodvojiva od istorije Jugoslavije.

Njena angažovanost u partizanskom pokretu tokom Drugog svetskog rata nije bila samo izbor, već odraz njenog uverenja u borbu za pravdu i slobodu. Kao jedan od najistaknutijih boraca, Jovanka je pokazala hrabrost i posvećenost ideji otpora protiv fašizma i nacističke okupacije. Nakon rata, udala se za Josipa Broza Tita, lidera Jugoslavije, čime je postala prva dama socijalističke federacije.

Međutim, nakon Titove smrti 1980. godine, njen život se dramatično promenio. Nacionalizacija imovine i kućni pritvor bili su samo početak niza izazova s kojima se suočila. Uprkos tim teškim vremenima, Jovanka je ostala dosledna svojim uverenjima i dostojanstvena u svim okolnostima. Njena odlučnost da ostane ponosna i prkosna predstavljala je inspiraciju za mnoge.

Ispraćaj uz pesmu "Bela Ćao", himnu italijanskih partizana, nije bio samo politički gest. To je bio simbol njenog života - borbe za pravdu i slobodu. Pesma koja je postala simbol otpora protiv fašizma takođe je postala simbol njenog ličnog otpora, njene snage duha i nepokolebljivosti.

Dok je spuštana u grob, melodija "Bela Ćao" nije samo odjekivala u vazduhu, već je nosila sa sobom duh borbe, nade i slobode. Kroz izbor te pesme za njen ispraćaj, Jovanka je još jednom postala simbol ne samo političkog nasleđa, već i šireg idealizma koji nadilazi granice vremena i političkih sistema. Njena priča ostaje kao podsetnik na snagu pojedinca da se suprotstavi nepravdi i da veruje u bolju budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading