MANASTIR NIMNIK IM JE UTOČIŠTE: Evo zbog čega masa vernika dolazi u selo Kurjače i šta predstavlja velikih 14 molitvi na grobu Svete Nikoline

Autor: Maja Bogavac

Vesti

24.05.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakodnevno, u manastiru se obavljaju bogosluženja.

MANASTIR NIMNIK IM JE UTOČIŠTE: Evo zbog čega masa vernika dolazi u selo Kurjače i šta predstavlja velikih 14 molitvi na grobu Svete Nikoline

Foto: Printscreen YT/AgroTV

Manastir Nimnik, smešten u opštini Veliko Gradište u Srbiji, predstavlja izuzetno važno duhovno mesto s bogatom istorijom. Njegova gradnja seže u 16. vek, a na istom mestu nekada je stajala prva škola u tom kraju.

Iguman manastira, otac Jelisej, ističe da je poseta ovog mesta veoma velika, posebno među roditeljima koji traže prenoćište i mole se za potomstvo. Svaki dan se održavaju bogosluženja, a posebno je važno čitanje 14 molitvi na grobu Svete Nikoline. Te molitve su namenjene za različite životne situacije kao što su zdravlje, porod, ženidba i udaja, te isceljenje od bolesti, posebno dece koja se bore s teškim oboljenjima.

- Najčešće dolaze roditelji koji tu i prenoće, moleći se za potomstvo, da dobiju i oni dečicu. Svakodnevno, u manastiru se obavljaju bogosluženja, na grobu Svete Nikoline mi čitamo velikih 14 molitvi, koje se stoje od toga da su za zdravlje, porod, za momke i devojke, ženidbu i udaju, za isceljenje od teških bolesti, a i za isceljenje sve naše dece koje boluju od teških bolesti - naveo je otac Jelisej.

Naziv Nimnik potiče iz legende o devojčici Nikolini, vlaškog porekla. Prema toj legendi, kada su je Turci upitali gde se nalazi manastir, ona je na vlaškom odgovorila "nušću nimik", što znači "ne znam ništa". Zbog toga su je, prema legendi, Turci pogubili. Nesrećni roditelji su Nikolinu sahranili u porti manastira, a oko njenog groba se, prema legendi, pojavio plavičasti oreol. Na tom mestu je kasnije podignuta kapela koja danas predstavlja svetinju u kojoj se mnogi vernici mole za spasenje, verujući da poseduje lekovita i isceliteljska svojstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading