MOŽE BITI OPASNO: Ovo nikada NE radite kada grmi

Autor:

Vesti

24.05.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Munje i grmljavina mogu biti neverovatni prizori ali opasni. Evo važnih saveta.

MOŽE BITI OPASNO: Ovo nikada NE radite kada grmi

Foto: Profimedia

Kada grmi, važno je preduzeti određene mere kako biste se zaštitili od potencijalnih opasnosti. Evo nekoliko stvari koje nikako ne treba raditi kada grmi:

  • Ne ostajte napolju: Ako je moguće, unesite se u zatvoreni prostor. Izlaganje otvorenom prostoru tokom grmljavine može povećati rizik od udara groma.

  • Ne stajte pod drvećem: Drveće može privući grom i biti opasno mesto tokom grmljavine. Umesto toga, potražite zaklon u zatvorenom prostoru ili automobilu.

  • Ne koristite metalne predmete: Izbegavajte korišćenje metalnih predmeta kao što su kišobrani, alat ili sportska oprema. Metal može provoditi elektricitet i povećati rizik od udara groma.

  • Ne koristite fiksne telefone: Ako je moguće, izbegavajte korišćenje fiksnih telefona tokom grmljavine. Električna struja može proći kroz telefonske žice i uzrokovati povrede.

  • Ne plivajte: Napustite bazen ili otvorenu vodu tokom grmljavine. Voda je dobar provodnik električne struje i može povećati rizik od udara groma.

  • Ne ostajte u grupi: Razmaknite se od drugih ljudi tokom grmljavine kako biste smanjili rizik od grupnog udara groma.

  • Ne ignorišite upozorenja: Pratite lokalna upozorenja i preporuke za bezbednost tokom grmljavine. Ne ignorisite znakove upozorenja i preduzmite odgovarajuće mere kako biste se zaštitili.

  • Kada grmi, treba izbegavati kontakt sa vodom, metalnim predmetima i elektronikom. Takođe, treba se skloniti u zatvoreni prostor i izbegavati stajanje na visokim ili otvorenim mestima. Ako ste napolju, potražite sklonište ispod najnižeg drveta i izbegavajte telefon i električne stubove. Osigurajte i svoje dvorište, uklanjajući predmete koji bi mogli biti oduvani jakim vetrovima.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (0)

    Loading