HRAM ĆE PONOVO ZABLISTATI U PUNOM SJAJU: Crkva Svetog arhangela Mihaila, u centru Mokrina, dobija pozlaćeni krst

Autor:

Vesti

22.05.2024

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što je srušilo nevreme, popraviće dobri ljudi.

HRAM ĆE PONOVO ZABLISTATI U PUNOM SJAJU: Crkva Svetog arhangela Mihaila, u centru Mokrina, dobija pozlaćeni krst

Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva Svetog arhangela Mihaila, smeštena u samom centru Mokrina, doživela je nevolju prošlog avgusta kada je snažan vetar i nevreme oborilo veliki krst sa tornja, ostavljajući ga izobličenog oblika. Nažalost, od tada, ovaj hram nije imao krst na vrhu, ostavljajući svoje vernike bez prepoznatljivog simbola.

Kako su meštani ispričali, jak vetar je bio krivac za rušenje krsta, budući da je greda koja ga je držala bila trula, što je omogućilo da lako pukne pod udarima vetra. Dodatno, krst je bio napravljen od drveta i samo je bio obložen bakrom, što je doprinelo njegovoj krhkosti.

Ipak, iz Mokrina stižu pozitivne vesti - crkva će uskoro dobiti novi i znatno lepši krst. Ova vest je obradovala meštane i vernike, koji sa nestrpljenjem očekuju da njihov hram ponovo zablista u punom sjaju.

Iako je nevreme ostavilo vidljive tragove na crkvi, lokalno stanovništvo gaji nade u obnovu, a dolazak novog krsta donosi osećaj novog početka i obnove vere u zajednici.

Očekuje se da će zajednica i vernici udružiti snage kako bi doprineli postavljanju novog krsta na crkvi, čime će simbolično pokazati svoju posvećenost očuvanju i obnovi njihovog verskog mesta. Ovaj čin solidarnosti i zajedništva će svakako ojačati duh zajednice i podići moral svih uključenih.

Nakon nevolje koju je doživela prošlog leta, najava dolaska novog krsta na crkvu Svetog arhangela Mihaila simbolično označava bolja vremena koja dolaze za zajednicu u Mokrinu. Ova obnova će svakako ojačati povezanost meštana i vernika, te će hram ponovo postati simbol vere i zajedništva među njima.

- Stari krst, koji je postavljen 2004. godine, potpuno je uništen, ali ćemo uskoro dobiti novi, kvalitetniji i lepši. Biće od prohroma i pozlaćen. Već je izrađen i našoj crkvi ga daruje firma "Pavas M" i njen predstavnik Pavle Đorđević iz Rakovice, koji ima poreklo iz Mokrina, jer mu je majka Mokrinčanka. Krst je već gotov, ali treba još da se urade poliranje i pozlata. Za taj deo posla očekujemo obećanu finansijsku pomoć od Gradske uprave u Kikindi - kaže otac Slavko Jovanović, starešina hrama u Mokrinu, i dodaje da je, prema poslednjim računicama, za poliranje i pozlatu potrebno oko 250.000 dinara, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading