ŠTA RADI AMFETAMIN U TELU ČOVEKA? Vozač koji se zakucao u autobus u Obrenovcu bio pod dejstvom ovog narkotika

Autor: Maja Bogavac

Vesti

22.05.2024

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amfetamin je kontrolisana supstanca u Srbiji.

ŠTA RADI AMFETAMIN U TELU ČOVEKA? Vozač koji se zakucao u autobus u Obrenovcu bio pod dejstvom ovog narkotika

Foto: Shutterstock

Muškarac (50) koji je, kako se sumnja, vozio kamion koji se direktno zakucao u autobus u kojem je nastradao vozač autobusa u Obrenovcu, a povređena 21 osoba, pozitivan je na psihoaktivne supstance, preneli su mediji.

On je u trenutku nesreće bio pozitivan na amfetamin, preneo je Blic.

Amfetamin je kontrolisana supstanca u Srbiji i njegova legalnost zavisi od konteksta upotrebe.

Šta je amfetamin i kako utiče na organizam?

Amfetamini su stimulansi centralnog nervnog sistema koji imaju značajan uticaj na telo i mozak. Njihovo delovanje se odvija kroz kompleksne mehanizme koji direktno utiču na neurotransmitere u mozgu, posebno dopamin, norepinefrin i serotonin.

NEGATIVNI EFEKTI

Preterana samouverenost:

Amfetamini mogu povećati osećaj samopouzdanja, što može dovesti do preterano riskantnog ponašanja za volanom, uključujući brzu vožnju ili ignorisanje saobraćajnih pravila .

Izmenjeno opažanje:

Dugotrajna upotreba može uticati na sposobnost opažanja udaljenosti i brzine drugih vozila, kao i na procenu situacija na putu, što može povećati rizik od nezgoda .

Fizički efekti:

Amfetamini mogu izazvati povećan broj otkucaja srca i krvni pritisak, što može dovesti do stresa i potencijalno opasnih fizičkih simptoma kao što su vrtoglavica, drhtanje ili srčani problemi tokom vožnje .

Dehidracija i iscrpljenost:

Pojačano znojenje i gubitak tečnosti mogu dovesti do dehidracije, što može negativno uticati na koncentraciju i opšte stanje vozača .

Psihološki efekti:

Dugotrajna upotreba može izazvati anksioznost, paranoju i razdražljivost, što može negativno uticati na donošenje odluka i interakciju sa drugim vozačima na putu .

Smanjena sposobnost odmora:

Amfetamini mogu otežati vozačima da se odmore ili spavaju kada je to potrebno, što može dovesti do ozbiljnog umora nakon prestanka delovanja leka, što može biti izuzetno opasno za vožnju .

Amfetamin povećava nivo dopamina u mozgu, što dovodi do povećane stimulacije dopaminskih receptora.

Korisnici amfetamina doživljavaju pojačanu budnost, smanjeni umor, povećanu energiju i euforiju. Takođe, dolazi do smanjenja apetita, povećane fizičke aktivnosti, ali i potencijalno ozbiljnih negativnih efekata kao što su zavisnost, kardiovaskularni problemi i mentalni poremećaji.

ISTRAŽIVANJA I STUDIJE

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA): Istraživanja o uticaju stimulansa na vozačke sposobnosti i učestalosti nesreća povezane sa upotrebom stimulansa.

Journal of Traffic and Transportation Engineering: Studije koje analiziraju specifične efekte amfetamina na vozačke sposobnosti i rizik od saobraćajnih nezgoda.

Drug and Alcohol Dependence Journal: Istraživanja o dugoročnim efektima amfetamina na mentalno i fizičko zdravlje vozača.


Istraživanja o efektima amfetamina obuhvataju neurohemijske efekte, medicinske posledice upotrebe, neurobiološke efekte na mozak, kao i psihološke efekte i potencijalne terapijske primene.

Ovi izvori pružaju detaljan uvid u širok spektar informacija o efektima, mehanizmima delovanja i potencijalnim rizicima povezanim sa upotrebom amfetamina.

Amfetamini i vozačke sposobnosti

Amfetamini mogu imati značajan uticaj na vozače, kako pozitivne tako i negativne. Njihova upotreba može povećati budnost, brzinu reakcije, ali isto tako može dovesti do preterane samouverenosti, izmenjenog opažanja, fizičkih efekata, dehidracije, iscrpljenosti, psiholoških efekata i smanjene sposobnosti odmora.

Republika

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Amfetamin može biti legalan u Srbiji samo u kontekstu medicinske upotrebe pod strogim nadzorom i uz recept. Rekreativna upotreba, kao i svaka upotreba bez medicinskog odobrenja, je strogo zabranjena i kažnjiva zakonom.

Medicinska upotreba

Amfetamin može biti legalan kada se koristi u medicinske svrhe, kao što je lečenje poremećaja hiperaktivnosti s deficitom pažnje (ADHD) ili narkolepsije. U tim slučajevima, lek se može izdati samo na recept od strane ovlašćenog lekara. Lekovi koji sadrže amfetamin, poput određenih formi Adderalla, spadaju u ovu kategoriju (Ministarstvo zdravlja Republike Srbije)

Rekreativna upotreba

Upotreba amfetamina u rekreativne svrhe je ilegalna. Posedovanje, proizvodnja, distribucija i prodaja amfetamina bez odgovarajućeg medicinskog recepta su kažnjivi prema zakonima Republike Srbije. Kazne mogu uključivati novčane kazne i zatvorske kazne.

Zakonodavni okvir

Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama: Amfetamin je uključen u listu kontrolisanih supstanci prema ovom zakonu. Ova regulativa obuhvata sve aspekte legalne i ilegalne upotrebe, uključujući kazne za nelegalne aktivnosti vezane za amfetamin (Službeni glasnik Republike Srbije)

Kontrola i regulacija

Kontrolne mere: Srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) reguliše upotrebu i distribuciju lekova koji sadrže amfetamin. Postoje stroge kontrole kako bi se osiguralo da se ovi lekovi koriste samo u medicinske svrhe i pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja (Srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva ALIMS)

 

Mešanje amfetamina sa drogama

Amfetamin se može mešati sa raznim supstancama, što može biti izuzetno opasno. Neke od supstanci sa kojima se amfetamin često meša uključuju:

Ekstazi (MDMA): Često se koristi u rekreativnim okruženjima poput žurki i festivala.

Kokain: Kombinacija ove dve supstance može povećati rizik od kardiovaskularnih problema.

Opioidi (poput heroina): Ova kombinacija može biti posebno opasna zbog suprotstavljenih efekata stimulansa i depresora na centralni nervni sistem.

Marihuana: Koristi se kako bi se smanjili neki neželjeni efekti amfetamina, poput anksioznosti ili nesanice.

Alkohol: Povećava rizik od dehidracije i može maskirati efekte intoksikacije, što može dovesti do prekomernog konzumiranja obe supstance.

Mešanje amfetamina sa bilo kojom drugom nosi značajne rizike, uključujući potencijalno smrtonosne interakcije. Uvek je najbolje konsultovati se sa medicinskim stručnjakom ako postoje pitanja ili problemi vezani za upotrebu supstanci. Takođe, mešanje ovih supstanci je strogo kažnjivo po Zakonu Srbije, jer amfetamin spada u drogu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading