GIROS U GRČKOJ 10 EVRA, A KUGLA SLADOLEDA OD 1,5 EVRA! Detaljan spisak cena u omiljenim srpskim letovalištima - DOBRO POGLEDAJTE PRE NEGO ŠTO KRENETE NA MORE!

Autor:

Vesti

23.04.2024

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poređenju sa Srbijom, neke namirnice u Grčkoj su jeftinije, dok su druge skuplje.

GIROS U GRČKOJ 10 EVRA, A KUGLA SLADOLEDA OD 1,5 EVRA! Detaljan spisak cena u omiljenim srpskim letovalištima - DOBRO POGLEDAJTE PRE NEGO ŠTO KRENETE NA MORE!

Foto: Shutterstock

Cene u Grčkoj tokom 2024. godine prate trendove u Evropi, te su neznatno porasle u odnosu na prethodne godine. Iako su neki proizvodi i usluge malo skuplji nego ranije, mnogi ističu da Grčka i dalje nudi povoljniju cenu života u poređenju sa Srbijom.

Posebno treba naglasiti da cene hrane, proizvoda i usluga zavise od lokacije, pri čemu su cene na grčkim ostrvima obično nešto više nego na kopnu. Na primer, jedna kugla sladoleda na severnim grčkim letovalištima može koštati samo 1,5 evra, dok bi na ostrvu Mikonos cena mogla biti višestruko veća. Ova razlika u cenama je uočljiva i istaknuta u izveštaju "Grčka info".

U poređenju sa Srbijom, neke namirnice u Grčkoj su jeftinije, dok su druge skuplje. Na primer, voće i povrće često su jeftiniji u Grčkoj, dok su mlečni proizvodi i meso skuplji. Ovaj spisak cena treba da vam bude samo smernica pri planiranju budžeta i da vam pomogne da steknete predstavu o tome koliko ćete otprilike novca potrošiti na hranu i druge potrepštine tokom boravka u Grčkoj.

Što se tiče cena osnovnih namirnica, trenutno situacija izgleda ovako: Hleb košta između 1.10 i 1.90 evra, litar mleka od 1.12 do 2.80 evra, pakovanje od 12 jaja do 3.50 evra, suncokretovo ulje do 2.60 evra, maslinovo ulje 1 litar košta oko 13.18 evra, dok je cena feta sira između 5.50 i 12.90 evra.

Što se tiče cena povrća, paradajz je ove godine oko 2.10 evra, krastavci se kreću od 0.50 evra do 1.60 evra, dok je cena paprike oko 3.80 evra po kilogramu.

Cene voća u predsezoni su slične prošlogodišnjim. Za pakovanje jagoda potrebno je izdvojiti između 2 i 5 evra, za kilogram lubenice čak i do 2 evra, dok je kilogram pomorandži između 0.70 i 2 evra. Breskve se kreću između 1.80 i 2.50 evra, dok je za kajsije potrebno izdvojiti između 2.60 i 3 evra.

Omiljena hrana srpskih turista tokom boravka u Grčkoj, giros, i dalje zadržava prošlogodišnje cene. Za giros pitu potrebno je izdvojiti između 3 i 4.50 evra, dok je cena meride, odnosno girosa u lepinji, između 7 i 10 evra.

Što se tiče pice, ovog leta u predsezoni cene variraju u zavisnosti od veličine, pa će vam za nju biti potrebno izdvojiti između 6 i 12 evra. Roštilj je nešto skuplji, pa je za njega potrebno izdvojiti 14 evra.

Ako želite da popijete kriglu piva, to će vas koštati do pet evra, dok vino, u zavisnosti od proizvođača i količine, košta između 2.50 evra i 22 evra. Za hladnu čašu frapea trenutno je potrebno izdvojiti između 3 i 4 evra, što je slično ceni kapućina. Domaća kafa, poznata kao "grčka", košta do tri evra, a ako želite da se zasladite, kugla sladoleda koštaće vas između 1 i 3 evra. Ipak, treba uzeti u obzir da se cene mogu malo promeniti jer predsezona još nije počela. Možemo očekivati da će cene biti približno iste, možda "za neki cent više".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading