U GRIZU NAS BUBE GRIZU! U hermetički zatvorenoj kesici s prahom za kašu vidi se kako gmižu sitni crni insekti

Autor:

Vesti

17.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša voditeljka Ana Mihajlovski objavila šok-snimak.

U GRIZU NAS BUBE GRIZU! U hermetički zatvorenoj kesici s prahom za kašu vidi se kako gmižu sitni crni insekti

Foto: Profimedia, ATAImages, Instagram

Omiljena hrana iz detinjstva, griz "C proizvodi", koji je deo asortimana kompanije "Dr Etker", puna je buba! Ovo je na društvenim mrežama podelila bivša voditeljka Ana Mihajlovski, uz snimak una kom se vide crne bube u neotvorenoj kesici griza. Ona je navela da je odmah kontaktirala s proizvođačem da bi se požalila, ali da odgovor niti objašnjenje nije dobila.

- U pitanju je proizvod koji se svakodnevno prodaje na rafovima, a koji konzumira i mnogo dece - napisala je nekadašnja voditeljka u opisu videa.

SVE U ZAPISNIK

Petar Bogosavljević iza Pokreta za zaštitu potrošača za Informer kazao je da je Ana Mihajlovski pogrešno postupila jer je umesto s proizvođačem trebalo odmah da kontaktira s poljoprivrednom inspekcijom.

- Proizvođač je dužan da odgovori na reklamaciju u roku od osam dana. Ipak, Ana Mihajlovski je trebalo da se javi inspekciji jer se jedino tako na pravi način deluje u skladu sa potrošačkom solidarnošću. Neretko se dešava da proizvođači pošalju pakete proizvoda da bi se izvinili za propust. Takođe, bilo je i proizvođača koji su pretili potrošačima tužbom ukoliko izađu u javnost jer im štete ugledu firme. Upravo zbog toga potrošači ne treba da budu potkupljivi, već da kontaktiraju s nadležnima. Uz sve zadržane sastojke, inspektor će sačiniti zapisnik - istakao je Bogosavljević.

Naglasio je i da je rok da inspektor utvrdi odgovornost 60 dana. Tada inspekcija po zakonu pismenim putem obaveštava potrošača šta je pronašla i preduzela u konkretnom slučaju.

Oni koji se bave suzbijanjem insekata, kako prenosi Informer, kažu da sam proizvođač u ovom slučaju ne mora biti i direktan krivac. Kako navode, ovi insekti se mogu pojaviti kako tokom samog procesa proizvodnje tako i tokom boravka u magacinu, ali i prodavnici.
Iz jedne firme koja se bavi deratizacijom kažu da je najvažnije da se prilikom proizvodnje i čuvanja ovakvih proizvoda vrši proces takozvane fumigacije.

U pitanju je postupak suzbijanja insekata, grinja i glodara primenom fumiganata.

Fumiganti predstavljaju hemijske materije, koje se pri određenoj temperaturi i pritisku nalaze u gasovitom stanju, u koncentracijama koje uništavaju štetne organizme koji su im izloženi.

- Fumigacijom se tretira sva roba poljoprivrednog porekla: žita, brašno i prerađevine od brašna, soja, suncokret, pasulj, lekovito sušeno bilje, sušeno voće i povrće, duvan, čajevi, ali i suhomesnati proizvodi... U pitanju je gasni tretman, visoko toksičan u momentu kada se izlaže, traje četiri dana i nakon provetravanja prostorija više nema nikakvih štetnih ostataka. Posle toga su proizvodi apsolutno bezbedni za konzumaciju - navode u službi za deratizaciju.

BILO SVEGA

Kako objašnjavaju, ovi insekti se najčešće nalaze u pšenici i sličnim zrnastim proizvodima, međutim nije isključena ni pojava u čokoladi, zdravoj hrani, čajevima.

- Postoji još dosta skladišnih insekata koji se mogu naći mimo tih sitnih insekata, mogu da budu i moljci, koji su leteći. Uglavnom je tretman trenutni, rešava se problem koji je u trenutnom proizvodu. Ako bude skladišten uz robu koja potencijalno može biti infestirana, onda se i ona može infestirati. Tehnolozi prate i vide kada dođe do pojave problema, sitni su insekti, ali su u većoj brojnosti i onda se pribegava fumigaciji - kažu u službi za deratizaciju.

Podsećamo, potrošači su se žalili da su bube pronalazili i u kesicama čaja, grinje u hlebu, crve u čokoladnom keksu, hrani za bebe, sendvičima i ostaloj brzoj hrani.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading