LAŽNE PONUDE ZA PUTOVANJA: Hakeri posebno vole dane uoči većih praznika

Autor: B. K.

Vesti

17.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešće kreiraju lažne veb-stranice ili aplikacije, pomoću kojih se predstavljaju kao agencije

LAŽNE PONUDE ZA PUTOVANJA: Hakeri posebno vole dane uoči većih praznika

Foto: Profimedia

Bliže nam se praznici, a sa njima i prilika da isplanirate novo putovanje i pobegnete iz grada da biste se zabavili i odmorili. Upravo je ovo vreme kada možete da očekujete pregršt poruka s interesantnim ponudama za putovanja na privlačne destinacije, po izuzetno niskim cenama smeštaja i avionskih karata. Međutim, koliko god primamljivo zvučale, ove ponude mogu da budu zamka zlonamernih hakera, koji čekaju savršenu priliku da ukradu i zloupotrebe vaše lične podatke.

Kako da prepoznate lažne ponude za putovanja?

Sajber napadači najčešće kreiraju lažne veb-stranice ili aplikacije, pomoću kojih se predstavljaju kao agencije za putovanja ili platforme za rezervaciju smeštaja. Ove veb-stranice, po dizajnu i funkcionalnosti, deluju kao potpuno autentične, a kanali komunikacije putem kojih zlonamerni hakeri šalju linkove do njih su mejl i SMS. Privlačan sadržaj koji dobijete putem SMS lako može da vas namami da kliknete na link ka lažnoj stranici da biste saznali više detalja o ponudi za odmor. Jednom kad ste ušli na link, sajber napadač vrlo jednostavno može da ukrade vaše lozinke, lične i finansijske podatke i zatim ih zloupotrebi. Ova sofisticirana prevara, poznatija kao fišing, jedna je od najpoznatijih metoda krađe ličnih informacija, adresa, brojeva bankovnih računa i slično.

Ovo su četiri jednostavna načina zaštite ličnih podataka od sajber prevara

1. Budite sigurni u autentičnost izvora poruke. Pre nego što odgovorite na poruku ili otvorite mejl sa ponudom putovanja, pažljivo proverite autentičnost pošiljaoca. Lažne mejl adrese i brojevi telefona često mogu da imaju više brojeva i slova od uobičajenog ili atipične pravopisne greške. Ukoliko vam pošiljalac poruke deluje sumnjivo, nemojte da kliknete na link.

2. Koristite pouzdane izvore informisanja. Umesto da uđete na link direktno iz poruke, bolja opcija je da posetite zvaničnu veb-stranicu agencije za putovanja ili platforme za rezervaciju smeštaja tako što ćete direktno ukucati njihovo ime u veb-pretraživač.

3. Stupite u kontakt sa turističkom agencijom koja vam je, navodno, poslala zlonamernu veb-stranicu i prijavite pokušaj sajber napada. Prijavite sumnjive poruke direktno telefonom kompaniji koja tvrdi da ih je poslala. Ako otkrijete da "neverovatna prvomajska ponuda - pet dana u Budimpešti za 150 evra" nije deo njihove ponude, obavezno ih obavestite o pokušaju napada i lažnoj veb-stranici.

4. Redovno se informišite o aktuelnim tehnikama sajber prevara. Zlonamerni hakeri postaju sve inovativniji u načinima na koji mogu da prevare korisnike interneta. Zbog toga je važno da pratite trendove i budete u toku sa najnovijim strategijama koje koriste sajber napadači. Pored toga, potrudite se da budete aktivni član onlajn zajednice, gde možete da čujete iskustva drugih ljudi i naučite nešto iz njihovih grešaka. Ovo će vam pomoći da razvijete svest o potencijalnim sajber pretnjama i prepoznate sumnjive situacije, pre nego što one postanu ozbiljan problem. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading