PITANJE OD MILION DOLARA! Da li će jaja poskupeti pre Vaskrsa?!

Autor:

Vesti

16.04.2024

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči Vaskrsa jaja mogu da poskupe od 10 do 30 odsto.

PITANJE OD MILION DOLARA! Da li će jaja poskupeti pre Vaskrsa?!

Foto: Unsplash/ Debby Hudson

Uoči Vaskrsa jaja mogu da poskupe od 10 do 30 odsto!

Na pijacama i u nekim marketima jaje komad trenutno košta od 12 do 25 dinara, pakovanje od 10 komada iznosi od 150 do 235 dinara, dok je karton sa 30 komada u trgovinskim lancima od 450 dinara.

Kurir je je preneo iskustva sa prodavcima na pijacama koji najavljuju poskupljenje uoči praznika.

- Prvo treba da naglasimo da je cena jaja dosta pala poslednjih nedelja, a sa većom potražnjom uoči Vaskrsa može da skoči i cena. To je situacija koja se ponavlja iz godine u godinu i to poskupljenje je od tri do pet dinara obično ovde kod mene i ne utiče na potražnju - rekla nam je prodavačica.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za da uoči Uskrsa jaja obično poskupe.

Cena jaja

Jaje komad 12-25


Pakovanje 10 komada 150-235


Pakovanje 30 komada od 450

 

*Iznosi su u dinarima

- U to vreme uobičajeno je da i jaja poskupe od 10 do čak 30 odsto i u ovom periodu na pijacama osim jaja sa farmi imamo i onih iz manjih domaćinstva iz slobodnog uzgoja zbog veće nosivosti kokošaka. Te veće cene će se zadržati najviše sedam dana - rekao je Prostran.

KAKO SE PRAVILNO ČESTITA PRAZNIK?

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik koji proslavljamo u čast Hristovog vaskrsnuća. Vaskrs je dan radosti i druženja među ljudima, a posebnu draž mu daju ofarbana i šarana jaja. Jedna od najvećih dilema u polsednje vreme među vernicima je da li se kaže Uskrs ili Vaskrs, vaskrse ili voskrese.

Prema opšteprihvaćenom rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: „Hristos vaskrse“, međutim, sasvim je u redu i „Hristos voskrese“.

Povećan priliv vozila ka Srbiji: Ima li sada gužve na graničnim prelazima?

Izvorni oblici reči kao što su Vaskrs, Vaskrsenije, Vaskrsnuti, Vaskrse potiču iz starog srpkog crkvenog i književnog jezika. Ove reči u prevodu označavaju uskrsnuće, odnosno ustajanje iz mrtvih i ponovno oživljavanje. Takozvani srpskoslovenski jezik, odnosno srpska redakcija staroslovenskog jezika, nastala je u vreme kada su Srbi primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost, tokom 10. veka. Od tada pa do prvih decenija 15. veka, Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog „V“, a od 15. veka pa nadalje izgovaraju ih sa „A“. Dakle to je reč Vaskrs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading