OGLASILA SE AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Evo koja je sada dozvoljena brzina električnih trotineta

Autor:

Vesti

10.04.2024

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajne promene.

OGLASILA SE AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Evo koja je sada dozvoljena brzina električnih trotineta

Foto: Shutterstock

Agencija za bezbednost saobraćaja nedavno je saopštila da je usvojen Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Ovaj pravilnik, koji je stupio na snagu 5. aprila, doneo je značajne promene u saobraćaju, posebno u vezi sa lako električnim vozilima.


Šta se smatra lakim električnim vozilom?

Prema novom pravilniku, lako električno vozilo, odnosno trotinet, je motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje.

Bitno je napomenuti da trajna nominalna snaga motora ovih vozila ne sme biti veća od 0,6 kW, dok najveća konstruktivna brzina ne sme prelaziti 25 kilometara na sat.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Takođe, masa praznog vozila ne sme prelaziti 35 kilograma.

Lako električno vozilo odnosno trotinet - motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma - saopštila je  Agencija za bezbednost saobraćaja, preneo je Tanjug.


Promene u saobraćaju od 15. juna 2024. godine

Jedna od ključnih odredbi ovog pravilnika odnosi se na buduće učešće lako električnih vozila u saobraćaju.

Prema novom pravilniku, posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu moći će učestvovati samo laka električna vozila na kojima je, kao što je već navedeno, postavljena odgovarajuća nalepnica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading