DRŽAVA DELI 17.000 DINARA JEDNOJ GRUPI GRAĐANA: Podneto više od 300.000 zahteva

Autor:

Vesti

05.04.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo je odgovorilo poljoprivrednim udruženjima da će polovinom godine biti doneta uredba za isplatu 17.000 dinara po hektaru za kupovinu deklarisanog semena.

DRŽAVA DELI 17.000 DINARA JEDNOJ GRUPI GRAĐANA: Podneto više od 300.000 zahteva

Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopštilo da je javni poziv za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju bio otvoren do 1. aprila i da je ukupno podneto 316.000 zahteva, od kojih je odobreno 270.000 uredno podnetih zahteva. U prepisci između ministarstva i poljoprivrednih udruženja dostavljenog medijima, napominje se da će do kraja ove nedelje biti rešeni svi preostali zahtevi za podsticaje koji budu ispunjavali propisane uslove.

Proces isplate podsticaja

Kako bi ubrzali postupak isplate, neophodno je da korisnici otvore svoje e-Sanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja. Nakon toga, na platformi e-Podsticaji imaju mogućnost da odustanu od izjavljivanja žalbe na rešenje i na taj način ubrzaju isplatu podsticaja, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Isplata podsticaja za kupovinu deklarisanog semena

Ministarstvo je odgovorilo poljoprivrednim udruženjima da će polovinom godine biti doneta uredba za isplatu 17.000 dinara po hektaru za kupovinu deklarisanog semena. Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara poljoprivrednicima od 1. januara ova vrsta naknade je ukinuta, ali pojedinci prijavljuju da im i dalje stižu zaduženja, pa iz Ministarstva poručuju da se u tom slučaju obrate javnim vodoprivrednim preduzećima 'Vojvodinavode' i 'Srbijavode'.

Problemi sa dodelom podsticaja

Na pitanje zašto se dizel ne dobija za sve površine unesene u e-Agrar (konkretno za pravo prečeg zakupa) kada se podjednako obrađuje kao i ostalo zemljište, iz Ministarstva odgovaraju da je pravo prečeg zakupa i pravo prvenstva zakupa svakako vid podsticaja koji država daje kroz cenu zakupnine koja je znatno niža nego cena zakupnine na javnom nadmetanju, te podrazumeva korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta po povlašćenim uslovima.

Isplata zaostalih subvencija

Na pitanje kada će biti isplaćene zaostale subvencije iz 2022. i 2023. godine, Ministarstvo je navelo da su paori koji su imali ispravne zahteve isplaćeni. Oni malobrojni čija dokumentacija nije bila potpuna, u međuvremenu je dopunjena i njima bi trebalo ubrzo da stigne novac. Ministarstvo ističe da ne postoji mogućnost dupliranja subvencija za iste parcele.

Rešavanje dodatnih problema

Osim ovih pitanja, iz udruženja poljoprivrednika navode probleme sa refakcijom akcize na gorivo, pitanje kada se očekuje uvođenje kreditne linije za poljoprivrednike sa jedan odsto kamate, probleme sa unošenjem parcela u sistem e-Agrar, kao i pitanja za koja su nadležna druga ministarstva. Dopis sa pitanjima su Ministarstvu u ponedeljak uputila udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednika Banatska Crnica, Dolovački paori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading