CENE PROSLAVE MATURE VAN KONTROLE: Srednjoškolcima primamljive najskuplje ponude, roditelji u panici!

Autor:

Vesti

04.04.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raznolike ponude za proslave mature.

CENE PROSLAVE MATURE VAN KONTROLE: Srednjoškolcima primamljive najskuplje ponude, roditelji u panici!

Foto: Printskrin

Do završetka školske godine ostalo je još malo vremena, a srednjoškolci završnih razreda konačno će to moći i da ozvaniče proslavom maturske večeri. Maturskog plesa će biti zasigurno, ali ono što roditelje brine jeste - koliko će to sve da košta, a cifra je neretko takva da se roditeljima zavrti u glavi.

Kako su "Blicu" potvrdili iz više beogradskih srednjih škola, ponude su im uveliko stigle i već su rezervisane svečane sale za proslave mature. Iz škola ističu da je prosečna cena ponuda za koju se opredeljuju đaci i roditelji oko 9.500 dinara. Idu i do 10.500 dinara.

Šta sve uključuje cena?

U ove cene obično su uključeni prostor za proslavu, večera, piće, muzika i dekoracija. Neki paketi mogu uključivati i dodatne usluge poput profesionalnog fotografa ili tematskih dekoracija prema željama maturanata.

Različite ponude za proslave mature

Iako je prosečna cena oko 9.500 dinara, postoje različite ponude koje mogu varirati u ceni i sadržaju. Neki restorani ili sale mogu nuditi luksuznije pakete sa dodatnim pogodnostima, dok drugi mogu imati osnovniju ponudu po povoljnijim cenama.

- Dobili smo ponude od agencija, ali mi ipak, tradicionalno slavimo maturu u Hajatu, a sve to košta roditelje oko 9.500, što se može platiti kod nas u školi na oko 4 rate - kaže Tatjana Šuković, direktorka Devete beogradske gimnazije.

Jedna od zanimljivih informacija koju je istakla sagovornica jeste da su deca ranije imala mogućnost da obilaze razne objekte i biraju šta žele da rade. Ova praksa je omogućavala deci da samostalno odlučuju o svojim aktivnostima, ali je nažalost ukinuta.

 

- Pre tri godine smo to ukinuli zato što škola potpisuje ugovor i preuzima odgovornost za boravak učenika. Pa tako, ako škola preuzima odgovornost onda je nama važno da bezbednost dece bude na najvišem nivou - kaže ković.

U skladu sa novim pristupom obrazovanju, prema rečima nadležnih, učenicima i njihovim roditeljima je ostavljeno da prihvate ili odbiju određene promene. Iako je ovo za mnoge bio iznenađujući potez, do sada nije zabeležen nijedan slučaj da je ova opcija korišćena.
 

- Mi sve radimo u interesu dece, a toga su posebno svesni roditelji koji su ovu praksu prihvatili oberučke. Naravno, uvek je deci ostavljena mogućnost da to odbiju i samo van škole organizuju proslavu. Međutim, to onda ne bi bio svečani maturski bal koji toliko željno iščekuju od kada upišu srednju školu, već obično okupljanje - napominje ona Šuković.

Soković se osvrnula i na jednu neslavnu praksu pojedinih agencija.

- Raznorazne agencije služe se ne tako etičkim standardima, pa samo tako nekada imali i situacije da zloupotrebe decu, vrbuju ih i ubeđuju da ubede ostalu decu da slave maturu u njihovom prostoru i tako nastane veliki cirkus koji nije nimalo prijatan - kaže Tatjana Šuković.

Prema rečima Ljubiše Ćurčića iz beogradske agencije, ponuda za matursku večeru u školama je poslata još početkom februara, a odgovori su počeli da stižu već krajem istog meseca. On ističe da je ogromno interesovanje škola upravo u maju, kada je zainteresovanost velika, a još uvek postoje škole koje se nisu odlučile.

Paketi i sadržaj proslave

Ponuda proslave maturske večeri u hotelu Hajat sadrži dva paketa po cenama od 9.900 i 10.500 dinara. U oba paketa ulazi piće dobrodošlice, aperitiv na stolu i šampanjac. Takođe, maturantima je na raspolaganju večera na bazi švedskog stola tokom cele večeri, kao i dva benda i di-džej koji će svirati do kraja proslave. Proslava počinje u devet uveče i traje do četiri ujutru.

Ova ponuda privlači pažnju škola zbog svoje raznovrsnosti i pristupačnih cena, što je u skladu sa budžetima koje škole imaju na raspolaganju za ovakve događaje.

Interesovanje škola u maju

Kako ističe Ćurčić, interesovanje škola za ovakve proslave posebno raste u maju, što ukazuje na to da se škole i maturanti ozbiljno pripremaju za ovaj važan događaj. Ova informacija ukazuje na značaj maturske večeri u kalendaru događaja u školama i na njen značaj za maturante koji žele da obeleže kraj svog srednjoškolskog obrazovanja na poseban način.

- U ponudi se nalaze švedski sto i neograničena bezalkoholna pića, zabavna muzika, dva bedna koja animiraju maturante. Obezbeđeno ima je fotografisanje, ali i oni sami mogu da se fotografišu - kaže Ćurčić, dodajući da svaku učenik dobije USB sa snimkom proslave.

On nam je potvrdio da je najvažnije platiti cenu proslave mature nekoliko dana pre održavanja, ali da je moguće plaćati i na rate.

- Mi nudimo i tu opciju, i to se obično kreće se od tri do pet rata u zavisnosti kada se đaci opredele za sve. Ipak, to je nešto u šta se mi ne mešamo - osvrnuo se on.

Prema istraživanju sprovedenom među maturantima, najviše njih se opredeljuje za najskuplju ponudu koju imaju na raspolaganju. Iako postoji širok spektar opcija, izgleda da je luksuznija varijanta ono što privlači pažnju većine maturanata.
 

- Najskuplja cena se pokazala kao najpraktičnija, jer u skupljoj varijanti deca imaju neograničena bezalkoholna pića. Zato se deca i roditelji opredeljuju za takvu cenu - kaže Ljubiša Ćurčić.

Kada je reč o proslavama mature, jedan od najvažnijih faktora koji roditelje najviše brine jeste bezbednost njihove dece. Očekuje se da organizatori obezbede sigurno okruženje za maturante i da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osiguralo da proslava protekne bezbedno i bez incidenata.

Detaljan meni za maturante

Jedan od ključnih elemenata proslave mature jeste hrana koja će biti poslužena maturantima. Roditelji su posebno zainteresovani da saznaju kakav će biti meni, da li će biti dovoljno hrane i da li će biti raznovrsnih opcija kako bi se zadovoljile preferencije svih prisutnih.

Predjela

Selekcija sušenog i dimljenog mesa (dimljeni svinjski vrat, dimljena govedina, goveđa pečenica, kulen, svinjska šunka) 
Selekcija domaćih sireva (ementaler, trapist, pirotski kačkavalj)
Topla pita sa mladim sirom 
Topla pita sa pečurkama
Kiš sa šunkom i mladim lukom 
Slana torta od spanaća sa krem sirom i šunkom 
Paprika u pavlaci 
Slani rolat od ajvara sa kajmakom

Salate

Caciki salata (krastavac, jogurt, beli luk)
Šopska salata (paradajz, krastavac, paprika, crni luk, feta sir) 
Salata od kukuruza (kukuruz, mladi luk, paprika, začinsko bilje) majonez 
Paradajz salata 
Vitaminska salata sa šargarepom, kupusom, zelenom salatom i prelivom od sirćeta 
Salata od pečene marinirane paprike sa peršunom 
„Ruska salata“ Dodaci: tartar sos, ajvar, masline, limun i balsamik preliv 

Glavna jela

Piletina u crvenom vinu sa korenastim povrćem i paradajzom 
Mešano meso (ćevapi, svinjski vrat, kobasica sa roštilja i piletina) 
Panirani prženi fileti bakalara sa salsom od maslina i sezonskim mešanim povrćem 
Karađorđeva šnicla od svinjskog mesa sa kajmakom 
Pikantno začinjeni pečeni krompir sa mladim lukom i začinskim biljem 
Pene sa karbonara sosom 
Mešano grilovano povrće 

Deserti

Marinirana voćna salata 
Selekcija profiterola i princes krofne 
Desert sa jogurtom, limetom, malinama i muslijem 
Kolač sa mlečnom čokoladom, začinjeni biskvit 
Kolač od sira sa jagodama 
Kremasta voćna torta 
Voćne korpice sa kremom od vanile
Čokoladna torta

Pored želje da se pridobiju mlade što boljom ponudom, neki su uz paket ponudili i gratis mesta, fotografisanje i snimak proslave.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading