PALA CENA NOVOGRADNJE: Lepe vesti za sve koji planiraju kupovinu stana!

Autor:

Vesti

16.03.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova u drugom polugodištu 2023. godine zabeležene su u beogradskim opštinama.

PALA CENA NOVOGRADNJE:  Lepe vesti za sve koji planiraju kupovinu stana!

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u drugoj polovini 2023. godine iznosila je 207.103 dinara po metru kvadratnom. Ovo je predstavljalo smanjenje od 4,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Raznolikost cena širom Srbije

Cene stanova u tom periodu kretale su se u značajnom rasponu, od 48.344 dinara po metru kvadratnom u Bujanovcu do 495.981 dinara u beogradskoj opštini Savski venac. Ova raznolikost cena jasno pokazuje značajne regionalne razlike u tržištu nekretnina širom Srbije.

Najviše cene u beogradskim opštinama

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova u drugom polugodištu 2023. godine zabeležene su u beogradskim opštinama. Prosečna cena u gradskim naseljima opala je za 2,9 odsto u odnosu na isti period 2022. godine i iznosila je 307.398 dinara po kvadratu. Ovi podaci ukazuju na kontinuirani interes za nekretnine u glavnom gradu, uprkos blagom smanjenju cena.

Regionalne razlike u cenama

Pored beogradskih opština, po visokim cenama u drugom polugodištu 2023. godine izdvojili su se i Novi Sad, Čajetina, Užice, Vrnjačka Banja, kao i niška opština Medijana. Ovo pokazuje da su visoke cene novoizgrađenih stanova zabeležene i u drugim delovima zemlje, ne samo u prestonici.

Površina prodatih stanova

Prema podacima RZS, površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 54 metara kvadratnih. Ova informacija ukazuje na trend manjih stanova koji su bili traženi na tržištu nekretnina u drugoj polovini 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading