POVLAČI SE LEK SA TRŽIŠTA NAMENJEN DECI: Evo šta je problem i o kom medikamentu se radi!

Autor:

Vesti

03.04.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi osigurali sigurnost pacijenata, kompanija je preventivno povukla seriju leka.

POVLAČI SE LEK SA TRŽIŠTA NAMENJEN DECI: Evo šta je problem i o kom medikamentu se radi!

Foto: Shutterstock

Kompanija Sandoz d.o.o. i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode Halmed su nedavno obavestili javnost o povlačenju serije leka Fluimukan Junior 20 mg/ml s tržišta zbog sumnje zagađenja tečnosti česticama ambalaže. Ova serija leka, koji nije registrovan u Srbiji, je prisutan pod drugim brend imenom ACC Kids 20mg/ml 100 ml, gde nije potvrđeno prisustvo čestica. Kako bi osigurali sigurnost pacijenata, kompanija je preventivno povukla seriju leka.

Prisustvo čestica na nemačkom tržištu

Nedavno je na nemačkom tržištu detektovan proizvod u kome su pronađeni delovi čestica od kontaktne ambalaže, tačnije unutrašnje strane zatvarača bočice. Važno je napomenuti da sama ambalaža napravljena od materijala koji je odobren od strane FDA i EU, te su navedene čestice neškodljive. Ipak, u proizvodima koji su na tržištu Srbije, ove čestice nisu potvrđene.

Preventivno povlačenje serije leka na svim tržištima

Sandoz je odmah reagovao iz predostrožnosti i pokrenuo preventivno povlačenje serije leka na svim tržištima. Apoteke i veleprodaje su već zaustavile dalju distribuciju ovih serija proizvoda, dok je kompanija prijavila nestašicu leka Agenciji za lekove i medicinska sredstva, kao i Ministarstvu zdravlja.

Kao odgovorna kompanija, Sandoz je naglasio da je blisko sarađivao s nadležnim organima kako bi osigurao da njihovi lekovi budu u skladu s regulatornim zahtevima i najvišim standardima kvaliteta. Takođe, istakli su da će nastaviti saradnju sa nadležnim institucijama kako bi na pravi način pacijentima obezbedili kvalitetnu terapiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading