LJUBAV POBEĐUJE TAMO GDE MEDICINA NE MOŽE: Danas se obeležava Svetski dan autizma!

Autor:

Vesti

02.04.2024

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je naglasiti da osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti kao i bilo ko drugi, te prema tome imaju ista ljudska prava, kao i druge osobe sa invaliditetom.

LJUBAV POBEĐUJE TAMO GDE MEDICINA NE MOŽE: Danas se obeležava Svetski dan autizma!

Foto: shutterstock

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan autizma, a ova prilika je važna kako bi se podigla svest o složenom razvojnom poremećaju koji se javlja tokom prve tri godine života. Autizam je stanje koje veoma utiče na čulno opažanje, govor, mišljenje i razumevanje socijalnih situacija, a može se javiti kod šest od 1.000 osoba.

Osobe sa autizmom i njihova prava

Važno je naglasiti da osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti kao i bilo ko drugi, te prema tome imaju ista ljudska prava, kao i druge osobe sa invaliditetom. Zbog kompleksnosti njihovih potreba, ovi pojedinci pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među ljudima sa invaliditetom. Stoga je važno da se osigura da nijedna osoba sa autizmom ne bude uskraćena u slobodnom razvoju života.

Svetski dan autizma

Svetski dan autizma, koji se obeležava 2. aprila, proistekao je iz rezolucije koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine. Ova inicijativa ima za cilj da podigne svest o autizmu i da promoviše inkluziju i podršku osobama sa ovim poremećajem. Obeležavanjem ovog dana, organizacije i pojedinci širom sveta nastoje da doprinesu boljem razumevanju autizma i promovišu prihvatanje i podršku za osobe sa ovim poremećajem.

Svetski dan autizma je prilika da se istakne važnost pružanja podrške osobama sa autizmom, kao i njihovim porodicama, i da se naglasi potreba za unapređenjem obrazovanja, zapošljavanja i pristupa zdravstvenim uslugama za ove osobe.

Zaključak

Obeležavanje Svetskog dana autizma predstavlja priliku da se istakne važnost razumevanja i podrške osobama sa autizmom. Važno je da se radi na stvaranju inkluzivnog društva koje pruža podršku i mogućnosti za sve svoje članove, uključujući i osobe sa autizmom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading