STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Majkama leže veliki novac - evo ko sve ima pravo!

Autor:

Vesti

29.03.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaključno sa 8. martom, prihvaćeno je ukupno 614 zahteva, od čega je u 2023. godini usvojeno 448.

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Majkama leže veliki novac - evo ko sve ima pravo!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspolaže podacima da je više od 300 zahteva za subvencionisanje kupovine prve nekretnine po osnovu rođenja deteta trenutno u fazi obrade, dopune ili predbeležbe u Republičkom geodetskom zavodu, pri čemu priliv zahteva svakodnevno raste.

Zaključno sa 8. martom, prihvaćeno je ukupno 614 zahteva, od čega je u 2023. godini usvojeno 448.

- Najviše zahteva podneto je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Kragujevcu, dok je primetno manji broj iz Valjeva, Subotice, Pančeva, Čačka, Leskovca, Rume, Šapca, Vranja, Pirota i Bujanovca - objašnjavaju u ovom resoru.

Nekoliko majki se žalilo da ne mogu da dođu do stana jer investitori ne žele da čekaju na novac. Zbog toga smo kontaktirali nadležne u Ministarstvu kako bismo saznali koliko vremena je potrebno da novac bude uplaćen.

- Od podnošenja zahteva lokalnoj samoupravi do donošenja odluke po zahtevu u proseku prođe do tri meseca. Kada se odobri subvencija i nakon što podnosilac zahteva dostavi potrebne dokaze za isplatu, u proseku za oko dve nedelje se isplaćuje novac. Što se tiče pitanja u vezi sa investitorima, nemamo o tome nikakva saznanja - kažu u Ministarstvu.

Zdravstveni radnik iz Novog Sada, porodilja Bojana Petrović, je izjavila medijima da investitor od koga je želela da kupi stan u izgradnji u ovom gradu ne želi da sarađuje s njom jer novac koji joj država daje, a koji se direktno prebacuje na njegov račun, navodno kasni i po godinu dana. Zbog nedostatka papira od investitora (predbeležba), koji su joj potrebni za kompletnu dokumentaciju pri apliciranju za subvenciju, Bojana nije ni podnela zahtev.

S druge strane, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, posetio je početkom godine porodicu Svetlane i Miroslava Milojevića, roditelja Luke i Ane, koji su kupili prvu nekretninu uz državnu subvenciju u beogradskoj opštini Palilula. Oni su dobili pomoć od 18.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu kuće koju renoviraju. Subvencijom su pokrili petinu troškova.

Ko ima pravo na povrat PDV?

Mišljenje Ministarstva finansija objavljeno prošle nedelje potvrdilo je da majke koje su dobile subvenciju od države za kupovinu prvog stana imaju pravo i na povrat PDV-a. Zahtev za povrat mogu da podnesu samo one koje su kupile stan u novogradnji od investitora-preduzeća, dakle, koji do tada nije bio u prometu. PDV na stan iznosi 10 odsto na vrednost nekretnine i plaća ga kupac u okviru kupoprodajne cene. Ako je prodavac stana u novogradnji fizičko lice, on nije obveznik poreza na dodatu vrednost, pa kupac nema pravo na refundaciju.

Pravo na državnu finansijsku podršku majkama za kupovinu ili izgradnju prvog stana ili kuće imaju oni čija su deca rođena posle 1. januara 2022. godine. Novčana pomoć može da iznosi do 20 odsto vrednosti nekretnine, ali je ograničena na maksimalnih 20.000 evra. Subvencija se odnosi ne samo na kupovinu već izgrađenih objekata, nego i na izgradnju nove kuće.

Zakon propisuje i da majka mora da ima prebivalište na teritoriji Srbije, da je naš državljanin i da do tada nije imala u svojini ni stan ni kuću. Jedan od uslova jeste i da mesečni prihodi majke i partnera ne prelaze dve prosečne plate, što je regulisano posebnom uredbom.

(Novosti)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading