SPORTISTI U ISTOM STROJU KAD JE BILO NAJSTRAŠNIJE: Borili se za Kosovo kao orlovi!

Autor:

Vesti

24.03.2024

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su odbili da igraju, a drugi su iskoristili autoritet u javnosti da pozivaju na prestanak agresije

SPORTISTI U ISTOM STROJU KAD JE BILO NAJSTRAŠNIJE: Borili se za Kosovo kao orlovi!

Foto: printksrin, PRofimedia/AFP

Srpski sportisti suprotstavili su se NATO svojim autoritetom u zemljama u kojima su igrali. Oni su se obraćali navijačima, javno protestovali i objašnjavali pravu prirodu NATO zločina.

PIKSI: KO DA RAZMIŠLJA O FUDBALU, VAŽNO JE SAMO KOSOVO

- Kada se sve ovo dešava, ko još da razmišlja o fudbalu. Ništa više nije važno, sem Kosova - poručio je Dragan Stojković Piksi.

ISTINOM NA PROPAGANDU

On je u Japanu organizovao konferenciju i saopštio da je s Dejanom Savićevićem i Predragom Mijatovićem odlučio da pozove naše fudbalere u članicama NATO da prestanu da igraju za svoje klubove dok traje agresija na SR Jugoslaviju. Njihov poziv naišao je na veliki odjek, a Piksi je na utakmicama nosio majicu na kojoj je pisalo "NATO zaustavi napade".

Saša Ćurčić je prestao da igra za Kristal palas i otišao pravo pred kuću britanskog premijera Tonija Blera s transparentom kojim je pozivao na prekid agresije. Vladan Lukić raskinuo je ugovor s Mecom i sa ženom i decom vratio se u otadžbinu.

- Moram da budem sa svojim narodom. Izvinjavam se saigračima i navijačima, ali znam da će me razumeti - poručio je Lukić, a onda se prijavio za dobrovoljce i bio je na položajima RV i PVO.

Savo Milošević, tada fudbaler Saragose, u intervjuu za irski nedeljnik Tajtl poručio je da će Kosovo uvek biti deo Srbije. Siniša Mihajlović izlazio je na teren u majici na kojoj je bila nacrtana meta. Nije nem ostao ni Željko Obradović, koji je u to vreme vodio Beneton iz Treviza.

- Italijani su podeljeni. Jedni su da se bombardovanje zaustavi, a drugi bi odmah slali kopnene trupe. A moja majka živi samo 500 metara od fabrike "Sloboda". Pitam Italijane: "Da li su škole, bolnice, mostovi i fabrike vojni ciljevi?" Jer na vašoj televiziji ne prikazuju naša porodilišta i bespomoćne bebe - govorio je Obradović.

DIVAC: NATO RATUJE ZA OBIČNE TERORISTE

Vlade Divac je branio boje Sakramenta i bio jedan od najpoznatijih košarkaša NBA lige. To mu je omogućilo da na CNN bude prvi koji je u SAD objasnio istinu i to u emisiji čuvenog Larija Kinga.
- Narod u Americi je obmanut. Napad nema veze sa Slobodanom Miloševićem. Jugoslavija je suverena zemlja, a NATO podržava terorističku grupu. Ovde je reč o nevinom narodu koji strada - govorio je Divac.
On je rekao da će iz Srbije pokušati da izvuče samo bebu svog brata i objasnio šta Kosovo predstavlja za Srbe.
Govorio je i o ratu u Hrvatskoj, koji je preživela porodica njegovog saigrača Predraga Stojakovića.
- Odatle je prognano više od 300.000 Srba. O tome niko ne priča. Jako sam ponosan što sam Srbin - zaključio je Divac.

HEROJ I VAN IGRE

Predrag Danilović, košarkaš Kindera iz Bolonje, govorio je da ne pamti takvu bezočnu propagandu, čak ni u vreme rata u BiH.

- Sad najavljuju napad na RTS, gde radi moja devojka. Boga molim da se to ne desi, a vi hoćete da razgovaramo o košarci - govorio je Danilović za italijanske medije.
Aleksandar Đorđević je transparentom "Zaustavite rat" poslao poruku posle finalne utakmice tadašnjeg Kupa Radivoja Koraća, u kojoj je bio heroj Barselone u pobedi nad Estudijantesom.

Atletičar položio život za otadžbinu

Iako nije morao jer je imao status vrhunskog sportiste, atletičar Goran Raičević je život stavio na raspolaganje domovini. Vest o ratu ga je zatekla na pripremama u Grčkoj, zbog čega je odlučio da ode na Kosovo, na kom je poginuo 6. maja 1999. kad je pogođen iz snajpera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading