SRBIJO, POKAŽI DA SI DRŽAVA, A IZ AUSTRALIJE NEK PRETE KOLIKO HOĆE! Majka iz Beograda bori se za svoju decu

Autor:

Vesti

21.03.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši muž M. LJ. pokušava njoj i mališanima od dve i pet godina da uskrati pravo na normalan život

SRBIJO, POKAŽI DA SI DRŽAVA, A IZ AUSTRALIJE NEK PRETE KOLIKO HOĆE! Majka iz Beograda bori se za svoju decu

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica grčevito se bori za svoju decu i njihova prava. I u toj borbi, naravno, očekuje pomoć i podršku svoje države Srbije, čiji su državljani i ona i njeni mališani.
Majka M. LJ. (svi podaci poznati redakciji, ali ih ne objavljujemo da bismo zaštitili interes maloletnih osoba), koja je napustila Australiju sa sinom i ćerkicom od dve i pet godina, nada se da naše pravosuđe neće podleći pritisku koji njen bivši muž, državljanin Australije, pokušava da vrši, što sam, što preko svojih advokata, a ponešto, kako smo saznali, i preko diplomatskog predstavništva te zemlje u Beogradu.


Na potezu je sada Viši sud u Beogradu, pred kojim će se naći predmet u kojem treba da odluči o zahtevu očajne majke. Po svakoj pravnoj logici, rešenje kojim se prvostepeni sud oglasio nenadležnim da o ovome odlučuje, iako se radi o pravima srpskih državljana, i to maloletnih, moralo bi da padne. Srpskom telegrafu je to potvrdilo nekoliko pravnih stručnjaka, pa i bivših sudija, s kojima smo se konsultovali.


Kako su nam rekli, potpuno je neshatljivo da bi neki naš sudija mogao da donese odluku da ga ne zanima pravo srpske dece.


- Ovde je očigledno problem nekih bočnih pritisaka. Ali, pravno gledano, Viši sud nema težak posao. Deci se moraju obezbediti osnovna prava, pre svega, da budu s majkom i dobiju srpski pasoš da bi mogla da putuju. To je sve jasno jedan kroz jedan - naveo je jedan od naših sagovornika.


Kako za Srpski telegraf priča M. LJ., ona je prošlog jula napustila Australiju, legalno izvodeći decu iz te države, da bi se vratila u Srbiju. To je, kaže, bio jedini način da sebi i mališanima obezbedi mir, bezbednost i normalan život.


- Kada sam došla, pokrenula sam postupak u kojem sam tražila roditeljsko pravo, pošto su deca srpski državljani, ovde su krštena i treba da žive u Srbiji. To sam uradila da bi sin i ćerka dobili putne isprave, da bi mogli da idu u vrtić, kod lekara, da bi mogli da se obrazuju na svom jeziku - objašnjava naša sagovornica.


U međuvremenu, njen bivši suprug, inače čovek s mnogo novca, čak i za australijske uslove, pokrenuo je međunarodni postupak, s tvrdnjom da su deca oteta iako je to potpuna nebuloza. Posebno zabrinjava (a znajući da se radi o moćnom i bogatom čoveku) to što našoj sagovornici bivši suprug šalje poruke da ona nema šanse u postupku koji je pokrenula, poziva se na svoje veze, moć i slično. To, svakako, mogu biti i prazne pretnje i nadajmo se da je tako, ali mlada žena kojoj su njena deca najvažnija u životu naravno da je zabrinuta kada čuje tako nešto.
U krajnjem slučaju, a ovo je sada i pitanje principa i brige države o svojim građanima, ko treba da štiti prava naše dece - Australija ili Srbija?

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading