SRBIJO, NE DAJ SVOJU DECU! Vapaj žene koja se grčevito bori za pravdu

Autor:

Vesti

10.03.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Rastko Mušić oglasio se nenadležnim, mimo svake pravne i životne logike, da odlučuje o pravima mališana od dve i pet godina, srpskih državljana, koji su rođeni u Australiji

SRBIJO, NE DAJ SVOJU DECU! Vapaj žene koja se grčevito bori za pravdu

Foto: Privatna arhiva

Majka M. LJ. (svi podaci poznati redakciji, ali ih ne objavljujemo da bismo zaštitili interes maloletnih osoba), koja je napustila Australiju sa sinom i ćerkicom od dve i pet godina, vodi grčevitu borbu za pravdu i svoju decu. U toj borbi, međutim, nailazi na razne prepreke, od kojih je poslednja potpuno nerazumljiva za svakog ko iole poznaje pravnu i životnu logiku.


Naime, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Rastko Mušić oglasio se nenadležnim (zvuči neverovatno, ali je tako) da odlučuje o zahtevu očajne majke, koju progoni bivši muž iz Australije, da njena deca, iako su svi srpski državljani, dobiju naš pasoš, te da im se omoguće druga prava poput vrtića, zdravstvene zaštite i slično.


ŠTA JE VAŽNIJE?


Logično je pitanje: "O kome onda treba da brine srpsko pravosuđe, ako ne može o našoj deci, o našim državljanima?" Naravno, ovo je slučaj jednog sudije, koji viša instanca može da ispravi i sigurno će to učiniti, međutim, ostaje pitanje njegovih motiva da donese jednu ovakvu odluku, kojom se direktno ugrožavaju prava maloletne dece, ali, svakako, i njihove majke. Ili je, možda, za pomenutog sudiju važnije da zaštiti interese stranih državljana i drugih država pošto je otac dece australijski državljanin.


Kako za Srpski telegraf priča M. LJ., ona je prošlog jula napustila Australiju, legalno izvodeći decu iz te države, da bi se vratila u Srbiju. To je, kaže, bio jedini način da sebi i mališanima obezbedi mir, bezbednost i normalan život.


- Kada sam došla, pokrenula sam postupak u kojem sam tražila roditeljsko pravo, pošto su deca srpski državljani, ovde su krštena i treba da žive u Srbiji. To sam uradila da bi sin i ćerka dobili putne isprave, da bi mogli da idu u vrtić, kod lekara, da bi mogli da se obrazuju na svom jeziku - objašnjava naša sagovornica.


U međuvremenu, njen bivši suprug, inače čovek s mnogo novca, čak i za australijske uslove, pokrenuo je međunarodni postupak, s tvrdnjom da su deca oteta iako je to potpuna nebuloza. Posebno zabrinjava (a znajući da se radi o moćnom i bogatom čoveku) to što je pred svaku sudsku radnju i postupanje našoj sagovornici bivši suprug doslovno javljao šta će se desiti. I tako se i događalo. To, naravno, može biti i slučajnost, ali kada se zna da se nakon toga pomenuti sudija Mušić oglasio nenadležnim, sve postaje mnogo sumnjivije.


REČ STRUKE


Kako za naš list kažu pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali, potpuni je nonsens da se srpski sud oglasi nenadležnim da raspravlja o bilo kojem pitanju koje se odnosi na srpske državljane, posebno decu, i naročito kada se ima u vidu da je njihovo aktuelno prebivalište u Srbiji. Sve to sa porukom: "Tražite svoja prava u Australiji." A kakva su tamo prava za Srbe, videli smo i na primeru najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji je izmaltretiran kada je pokušao nevakcinisan da uđe u tu zemlju iako je prethodno dobio garanciju da će mu to biti omogućeno zbog učešća na Australija openu.
U krajnjem slučaju, a ovo je sada i pitanje principa i brige države o svojim građanima, ko treba da štiti prava naše dece, Australija ili Srbija?


Srpski telegraf poslao je preko suda pitanja (pogledajte okvir) sudiji Rastku Mušiću, ali nikakav odgovor nismo dobili. Reklo bi se, očekivano! 

 

Da li majka treba da se obrati australijskom sudu, a znamo kako je tamo prošao čak i Novak Đoković

Bivši suprug ima moć i bogat je čak i za australijske prilike

Pitanja sudiji na koja nismo dobili odgovor

1. Zašto je u ovom predmetu doneto rešenje kojim ste se oglasili nenadležnim za postupak u kojem su već sada oštećena deca srpski državljani? Da li deca, kao srpski državljani, treba da idu u drugu zemlju i tamo traže pravnu zaštitu?


2. Da li je tokom odlučivanja po ovom predmetu bilo nekih pritisaka na vas, posebno iz inostranstva ili od konzularno-diplomatskih predstavništava stranih država?


3. Zašto ste svojom odlukom direktno onemogućili deci da dobiju srpski pasoš? Da li je interes našeg pravosuđa, kom i vi pripadate, da uskrati deci pasoš Republike Srbije, čiji su državljani?


4. Kakvu poruku ste poslali ovakvom odlukom svim državljanima Srbije, a posebno majkama koje imaju naše državljanstvo, baš kao i njihova deca, a drugi partner je strani državljanin? Ukoliko bi ovakva odluka opstala, sasvim je jasno da bi to praktično značilo da naša zemlja ne brine o svojim državljanima, naročito maloletnim, kao posebno osetljivoj kategoriji? Da li vam je poznato da se nijedna druga država ovako ne odnosi prema svojim državljanima?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Zoran

10.03.2024 20:45

Nema sad ćero predomišljanja i nazad kod mame kad su došla deca. Nazad, pa rešavaj i dogovaraj se, nije više priča samo o tebi.