FRESKE IZ RAŠKE ŠKOLE OBNOVIĆE SE POSLE OSAM VEKOVA: Pomozite im da sačuvaju naše nasleđe! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu Izbice, za razliku od mnogih drugih mesta u Srbiji, vidi se život i vera u budućnost.

FRESKE IZ RAŠKE ŠKOLE OBNOVIĆE SE POSLE OSAM VEKOVA: Pomozite im da sačuvaju naše nasleđe! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Nakon razoravanja i paljenja hramova i manastira na Kosovu i Metohiji, 10. oktobra 1999. godine osveštani su temelji Hrama Svete Trojice u Izbicama kod Novog Pazara, na granici sa Kosovom i Metohijom. Ovo je bio prvi hram koji je počeo da se gradi posle te tragične epohe, što predstavlja izuzetan simbol radosti i upornosti u vraćanju vere i tradicije.

Opstanak i Nada za Budućnost

U selu Izbice, za razliku od mnogih drugih mesta u Srbiji, vidi se život i vera u budućnost. Nakon izgradnje crkve, izgrađeno je dvadeset novih kuća, a povratnici iz gradova su se vratili u svoje selo. Žitelji Izbica se ne planaju da odlaze, već se bore za opstanak svog naselja.

Freskopisanje hrama je rad Ateljea Minić iz Beograda. Do sada su imali sredstava i freskopisan je oltar u površini od 122 m2. Preostalo je još da se freskopiše 378m2. 

 

Hram kao Simbol Istorije i Vere

2005. godine osveštan je, a projekat je uradio arhitekta Miladin Lukić. Freskopisanje hrama je počelo s ciljem da se freske izvedu u stilu Raške škole, čime se daje doprinos očuvanju fresaka koje su karakteristične za taj period.

Pomozite u Očuvanju Istorije i Tradicije

Organizovana je akcija za prikupljanje sredstava za završetak freskopisanja. Cena jednog kvadratnog metra freske je 120 evra, a svaki donator ima mogućnost da izabere koju kompoziciju želi da podrži. Ova akcija predstavlja priliku da zajedno sa vernicima i ljubiteljima umetnosti uđemo u istoriju ovog veka i da zajedno učestvujemo u očuvanju naše bogomolje.

Svoju donaciju možete uplatiti na  dinarski tekući račun Udruženja Prijatelji Izbica:  205-0359200-61

Sa naglaskom: donacija za freskopisanje hrama SveteTrojice u Izbicama.
 
Sa zahvalnošću na bratskoj pomoći i razumevanju preostali stanovnici prve Srpske države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading