SVE O MEMORIJALNOM CENTRU U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"! Ministarka Slavica Đukić Dejanović otkrila - EVO KADA KREĆE REKONSTRUKCIJA, danas i prva sednica radne grupe

Autor:

Vesti

20.03.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći stručnjaci biće podržani od stranih koji već imaju iskustva sa sličnim tragedijama.

SVE O MEMORIJALNOM CENTRU U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"! Ministarka Slavica Đukić Dejanović otkrila - EVO KADA KREĆE REKONSTRUKCIJA, danas i prva sednica radne grupe

Foto: Republika, Tanjug/Vladimir Sporcic, Privatna arhiva

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, gostujući u emisiji "Jutro na Blic", najavila je da će se danas održati prva konstitutivna sednica radne grupe za izgradnju memorijalnog centra u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Ona je istakla da će rekonstrukcija dela škole početi nakon završetka školske godine, te da će domaći stručnjaci biti podržani i od strane stručnjaka iz inostranstva, koji već imaju iskustva sa sličnim tragedijama.

- Maksimalno je uvažen predlog roditelja dece koje, nažalost, više nema. Učestvovala su sva imena, posebno iz sfere psihologije, etike, pedagogije, to je apsolutno njihov predlog. Takođe, tu su i predstavnici Ministarstva prosvete, dvoje roditelja ubijene dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar", predstavnici grada i opštine, kao i stručnjaci koje će radna grupa angažovati - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Kako ej naglasila, cilj radne grupe jeste da se neguje sećanje na žrtve i da se pošalje jasna poruka da se ovakva stvar nikad više ne dogodi nigde.

- Kada danas budu usvojili poslovnik, glasno će razgovarati o tome kako roditelji ubijene dece razmišljaju o sadržaju i memorijalnim aktivnostima unutar samog centra. Arhitekte i građevinari su ljudi koji će na neki način te ideje uobličiti, a biće i konsultanti iz međunarodne zajednice, koji imaju veće iskustvo zbog sličnih okolnosti - kaže Đukić Dejanović.

Škola će se rekonstruisati kada deca ne budu u njoj

- To se odnosi na deo zgrade koji nije u funkciji od tragedije do danas. Ovaj deo je trebalo da bude još pre pandemije rekonstruisan, škola je dosta stara, instalacije su stare, tako da tako da će proširenje, dogradnja te škole i rekonstrukcija takođe biti naš zadatak, ali ne i zadatak radne grupe - kaže Đukić Dejanović.

Rekonstrukcija škole biće obavljena u periodu raspusta, jer se mora voditi računa o dečijoj bezbednosti.

Zaključila je i da se od današnje sednice očekuje da bude konstitutivna.

- Predsedavajući će biti predstavnik Ministarstva prosvete. Sama sednica će se i održati danas u prostorima ministarstva. Doneće se poslovnik rada gde će se planirati tačno koje su procedure tokom vođenja sednice, koji su ciljevi i čuće se stavovi predstavnika roditelja dece, koji su izgubili svoju decu - kaže ministarka Đukić Dejanović.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading