PATRIJARH PORFIRIJE SE SASTAO SA PATRIJARHOM KIRILOM: "U bratskoj i srdačnoj atmosferi međusobnog razumevanja i ljubavi razgovarali smo o dešavanjima u pravoslavnom svetu" (FOTO)

Autor:

Vesti

16.03.2024

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije je doputovao u Moskvu na pogreb episkopa moravičkog Antonija.

PATRIJARH PORFIRIJE SE SASTAO SA PATRIJARHOM KIRILOM: "U bratskoj i srdačnoj atmosferi međusobnog razumevanja i ljubavi razgovarali smo o dešavanjima u pravoslavnom svetu" (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/patrijarh_porfirije/

Patrijarh srpski Porfirije sastao se u petak u Moskvi sa patrijarhom moskovskom i sve Rusije Kirilom. .

Porfirije je u Moskvu doputovao sa članovima sveštene pratnje povodom molitvenog ispraćaja i pogreba episkopa moravičkog Antonija, vikara patrijarha srpskog i starešine Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, koji je preminuo 11. marta u prestonici Rusije.

Patrijarh Porfirije je zahvalio patrijarhu Kirilu na ljubavi i pažnji koju je lično pokazivao prema blaženousnulom vladici Antoniju, a posebno na podršci i pomoći koje su mu pružali tokom njegovog lečenja, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"U razgovoru je istaknuto obostrano zadovoljstvo bratskom saradnjom dve Crkve i dva jednoverna naroda. Posebna pažnja posvećena je izazovima sa kojima se suočava Pravoslavna Crkva", navodi se u saopštenju. 

Srpska pravoslavna crkva ranije je saopštila je da će opelo episkopu Antoniju danas služiti patrijarh Porfirije i patrijarh Kiril u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Nakon toga je predviđen pogreb u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla Podvorja Srpske Crkve u Moskvi, "gde je revnosno službovao Bogu i međubratskoj ljubavi punih osamnaest godina".

Tužan, ali sa verom u Vaskrslog Hrista i nadom u život večni, došao sam na sahranu Episkopa moravičkog Antonija, svog vikara koji je, kao starešina Podvorja dostojno predstavljao Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Moskvi. Zaupokojena sveta Liturgija i Opelo blaženopočivšem episkopu Antoniju biće bogosluženi sutra u katedralnom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Prema želji počivšeg Vladike, sa velikim poštovanjem i ljubavlju, njegovo telo će biti pogrebeno u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla u kompleksu Podvorja Srpske Crkve, gde je revnosno službovao Bogu i međubratskoj ljubavi kao arhimandrit četiri i arhijerej osamnaest godina.

U sklopu te posete danas sam imao poseban blagoslov da se zajedno sa braćom arhijerejima i mojom sveštenom pratnjom poklonim moštima svete Matrone Moskovske, a potom susretenem sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Moskovskim i cele Rusije gospodinom Kirilom. U bratskoj i srdačnoj atmosferi međusobnog razumevanja i ljubavi razgovarali smo o dešavanjima u pravoslavnom svetu; odnosu naših sestrinskih crkava i perspektivama daljeg razvoja tog odnosa, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa - napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

 

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading