EVO GDE SE U SRBIJI NAJVIŠE OSETIO ZEMLJOTRES! Protreslo se i u prestonici"

Autor:

Vesti

14.03.2024

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres koji se osetio u Srbiji nije napravio materijalnu štetu.

EVO GDE SE U SRBIJI NAJVIŠE OSETIO ZEMLJOTRES! Protreslo se i u prestonici"

Foto: Shutterstock

Crna Gora je rano jutros, oko 4 sata, pogodila snažan zemljotres magnitude 5.6 Rihterove skale. Vibracije su bile osetne i u Srbiji, kao i u drugim okolnim gradovima.

Epicentar potresa lociran je u blizini Nikšića. Informacije dostupne na zvaničnom sajtu Seizmološkog zavoda Srbije ukazuju na to da je zemljotres registrovan širom Srbije.

Najjače su ga osetili građani Nove Varoši koji su se našli na snazi umernog zemljotresa, potpom su se prema snazi zemljotresa našli Loznica, Valjevo, Užice, Kraljevo, Novi Pazar i Peć, zatim Subotica, Kikinda, Novi Sad, Vršac, Beograd, Požarevac, Bor, Zaječar, Kragujevac, Niš, Pirot, Leskovac Priština i Vranje.

Podsetimo, u oblasti blizu epicentra zabeležena je značajna materijalna šteta, dok su posledice osetne i u Bosni i Hercegovini.

Neposredno nakon zemljotresa sprovedene su analize rizika od cunamija, ali je ubrzo objavljeno da opasnosti nema. Intenzitet potresa bio je takav da su ga osjetili stanovnici Beograda, Sarajeva, te mnogih drugih lokacija širom regiona, prenose mediji.

Foto: seismo.gov.rs

Gde se u Srbiji osetio zemljotres

Da li preti zemljotres Srbiji

Ulazimo u period kada su češći zemljotresi na Balkanu, na proleće i u jesen su se do sada desili svi ti jači zemljotresi. Samo je jedan bio u toku leta, to je bio u Skoplju. Pogotovo u proleće se tresao ovaj deo Balkana, Srbija, Bosna, Crna Gora - kazao nam je direktor "Wheather 2" Ivan Ristić, koji se inače bavi i zemljotresima na ovim prostorima.

U Srbiji je najjači bio 24. marta 1922 . godine kod Lazarevca i on je bio  jačine 6 stepeni po Rihteru, i eto, čak je i on bio u martu - dodao je.

Ristić je napomenuo da je teško utvrditi da li će zemljotresa biti u Srbiji, ali da postoji način kako možemo da znamo da li će se tlo smiriti.

Treba sačekati tri dana, pošto ima dosta naknadnih potresa, da se vidi da neće možda biti jačih. Ako ne bude za tri dana, onda ide ka smirivanju tla - dodao je on.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading