VINETA JE SMISLILA GENIJALNU IDEJU - OD OVOG CVEĆA PRAVI SLATKO! Ima ga u izobilju na proleće, a ukus... (FOTO)

Autor:

Vesti

13.03.2024

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeste li probali ovu poslasticu?

VINETA JE SMISLILA GENIJALNU IDEJU - OD OVOG CVEĆA PRAVI SLATKO! Ima ga u izobilju na proleće, a ukus... (FOTO)

Foto: RTS/printscreen

Pre tri godine, Vineta Šinka iz Knjaževca je, koristeći recept koji je nasledila od svojih predaka, prvi put napravila slatko od cvetova ljubičica. Danas, priprema slatkih delicija postala je porodični poduhvat. Ljubičice, koje rastu obilato, Vineta zajedno sa svojim suprugom i sinom svakodnevno sakuplja u okolini Knjaževca i na padinama Stare planine.

- Ovde su pri kraju sa cvetanjem, pa onda idemo dalje u planinu. Kako gde stižu, tako idemo u planinu da beremo - priča Vineta za RTS.

Foto: RTS/printscreen

Slatko od ljubičica

Posle branja izdvajaju se samo latice koje se uz dodatak šećera kuvaju. Za četiri teglice od po 170 grama slata, treba im više od 3.000 cvetova.

- Kad ljubičice donesemo, operemo ih, očupamo od latica, onda ih ukuvamo, pakujemo u tegle, a imamo i tajni sastojak koji daje ljubičastu boju - zagonetna je Vineta. 

Foto: RTS/printscreen

Vineta pravi slatko od ljubičica

Kako kaže, recept za slatko od cveća oživeli su zahvaljujući baki Dragici.

- Kako je bilo puno dece u kući, trebalo se nekako snaći za hranu i tako je nastalo slatko od cveća - priča Dragica Antonijević, Vinetina majka. 

U ovoj porodičnoj proizvodnji svi članovi su aktivno uključeni. Vineta i Dragica su odgovorne za kuvanje, dok je Negovan, Vinetin suprug, preuzeo brigu o branju, pakovanju i prodaji. Njihov sin Nemanja, kako sami kažu, zadužen je za marketing!

- Internet je glavna stvar za prodaju i najviše prodajemo na platformi i u Fejsbuk grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji, to je grupa koja ima oko 140.000 članova. Nije nam cilj da budemo po marketima, nego da i dalje ostanemo mali proizvođači - otkriva Nemanja.

Foto: RTS/printscreen

Vineta pravi slatko od ljubičica

S obzirom na to da se za pripremu koriste delikatni cvetovi, koje pažljivo beru ručno, godišnje proizvedu do 3.000 teglica slatkog. Vineta je poslovna žena tek tri godine, ali njena posvećenost već joj je osigurala priznanje od Unije zanatlija i preduzetnika južne Srbije, te mesto među 100 najuspešnijih poslovnih žena u konkurenciji Pošte Srbije za prethodnu godinu.

(RTS)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading