VOZAČI, OPREZ! Od sutra velika akcija SAOBRAĆAJNE POLICIJE! Neće imati pardona, jer će se kontrolisati jako bitna stvar!

Autor:

Vesti

10.03.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je pokazalo da svega 60 odsto roditelja prevozi decu u vozilima na zakonom propisan način.

VOZAČI, OPREZ! Od sutra velika akcija SAOBRAĆAJNE POLICIJE! Neće imati pardona, jer će se kontrolisati jako bitna stvar!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju sprovođenje međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta.

Ova akcija biće usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima. Saobraćajna policija preduzimaće mere prema licima koja ne budu koristila sigurnosne pojaseve ili budu prevozila decu na nepropisan način, u sklopu istovremene akcije koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL.


Prema rezultatima istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima vozila oko 85 odsto, dok je na zadnjim sedištima taj procenat svega 17 odsto. Takođe, istraživanje je pokazalo da svega 60 odsto roditelja prevozi decu u vozilima na zakonom propisan način.

U saopštenju se ističe da je u 2023. godini više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. Ova činjenica naglašava važnost korišćenja sigurnosnog pojasa kao ključnog faktora u smanjenju povreda i smrtnosti u saobraćajnim nezgodama.

U istom periodu, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, više od 172.000 učesnika u saobraćaju je sankcionisano, dok je zbog nepropisnog prevoženja dece brojka od 4.200 sankcionisanih učesnika.

Ova akcija predstavlja važan korak ka podizanju svesti o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i pravilnog prevoženja dece u vozilima, te utiče na unapređenje ukupne bezbednosti u saobraćaju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading