"ANTIVAKSERSKO LUDILO JE BESKRAJNO" Dr Stojanović o posledicama epidemije malih boginja: UŠLI SMO U CRVENO, NISAM OPTIMISTA!

Autor:

Vesti

08.03.2024

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci su izneli svoj stav.

"ANTIVAKSERSKO LUDILO JE BESKRAJNO" Dr Stojanović o posledicama epidemije malih boginja: UŠLI SMO U CRVENO, NISAM OPTIMISTA!

Foto: shutterstock

Direktor DZ Palilula dr Aleksandar Stojanović i virusolog i mikrobiolog veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu prof. dr Milanko Šekler komentarisali su dramatičan slučaj malog Nemanje, koji je ostao nepokretan nakon oboljenja od virusa malih boginja.

Foto: Strahinaj acimovic

 

 

Upozorenje roditeljima koji odbijaju vakcinaciju

Dr Stojanović je istakao je za Kurir da je ova tužna priča primer koji bi trebalo da posluži roditeljima koji i dalje odbijaju vakcinaciju svoje dece.

 "Ovo treba da vidi svaki roditelj koji nije vakcinisao svoje dete. Da shvati da su morbile ozbiljno oboljenje koje može imati teške posledice. Ovaj primer pokazuje da ovo dete, odnosno njegovi roditelji, vode veliku borbu za njegov život", istakao je dr Stojanović.

Neophodnost vakcinacije i opasnost od nevakcinisanja

Prof. dr Šekler se osvrnuo na činjenicu da od morbila oboljeva nevakcinisano stanovništvo.

"Situacija ne treba da zabrine, već da pokaže ono što svako treba da vidi, a to je da su obolele nevakcinisane osobe, i to u ogromnom procentu", naglasio je Šekler.

Dodao je i nekoliko zanimljivih činjenica o vakcinaciji, istakavši da ista vakcina koja se koristi za zaštitu protiv malih boginja kod ljudi, koristi se i za pse protiv štenećaka.

"To mi nije jasno", izjavio je Šekler, ističući nelogičnost u odbijanju vakcinacije dece, dok se ista vakcina koristi za zaštitu kućnih ljubimaca.

Republika

Foto: Printskrin: Youtube

 

 

Značaj vakcinacije i uloga medicinske nauke

Prof. dr Šekler je takođe naglasio važnost vakcina u produžavanju životnog veka i napretku medicine. "U starom Rimu, prosečni životni vek trajao je 32 godine. Šta ga je produžilo? Medicina, naravno, a vakcine su odigrale jednu od najvažnijih uloga", istakao je Šekler. "Vi i ja bismo već odavno bili mrtvi da medicina nije napredovala. Zato je važno da se slušaju saveti lekara koji su specijalizovani za određenu oblast", zaključio je prof. dr Šekler.

Suštinska opasnost i apel za vakcinaciju

Dr Stojanović je ponovio upozorenje da je situacija sa malim boginjama ušla u crveno svetlo i izrazio pesimizam u vezi sa daljim razvojem situacije. "Ovo nije zeleno niti žuto već crveno svetlo. Ali ja, nažalost, nisam optimista kako će se stvari razvijati. Kod nas sve ide dosta sporije. Jasno je da je odbijanje vakcinacija nesumnjivi razlog, ali ljudsko ludilo je beskrajno", zaključio je dr Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading