LICEMERJE BERBOKOVE ZA UDŽBENIKE! MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA NEMAČKE POKAZALA LAŽNI MORAL U SARAJEVU: Sve su granice svete, osim SRPSKIH

Autor:

Vesti

05.03.2024

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promenu državnih međa nazvala je otrovom za čovečanstvo, ali ni rečju nije pomenula nasilno odvajanje Kosova

LICEMERJE BERBOKOVE ZA UDŽBENIKE! MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA NEMAČKE POKAZALA LAŽNI MORAL U SARAJEVU: Sve su granice svete, osim SRPSKIH

Foto: Printscreen,Profimedia Christophe Simon Afp Profime

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je da je menjanje granica najveći otrov za čovečanstvo. Svi Srbi, naročito oni na KiM, složili bi se s njom. Nažalost, njena poruka odnosi se na sve izuzev na Srbiju, a sagovornici Srpskog telegrafa ukazuju da je to dokaz duplih standarda Zapada.


OKOMILA SE NA RS


Naime, Berbokova, koja je doputovala u Sarajevo da podrži evropski put BiH, izjavila je da je tokom susreta sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem posebno govorila o secesionizmu u Republici Srpskoj.


- Vi ste osetili da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica. To je donelo patnju na našem kontinentu i u celom svetu. Zato i svim drugim kandidatima za EU govorim da jedna zemlja samo u celosti može postati član. Vlada ne može delovati bez opozicije, politika bez civilnog društva, a jedna regija ne može bez druge. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije na ovom putu predstavljaju samo spoticanje i jasno ćemo ih imenovati. Samo zajedničkim zalaganjem cela BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa srpskim članom Predsedništva BiH (Željkom Cvijanović) - navela je Berbokova.


Vladimir Vuletić, sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu, kaže za Srpski telegraf da je ovo slučaj u kom političari govore ono što im ide u prilog, od prilike do prilike.
- Doslednost nije najvažnija stvar kojom se političari rukovode. Kada bi sutra Rusija bila podeljena na šest država, sigurno da joj menjanje granica ne bi smetalo - kaže Vuletić.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković siguran je da se poruka Berbokove ne odnosi na KiM. On ukazuje za Srpski telegraf da Berbokova i politički zapad misle da je Kosovo jedinstven slučaj, a da je NATO intervencija bila opravdana, kao i secesija Kosova.


IZUZETAK OD PRAVILA


- Izuzetak od pravila za njih je Kosovo. U slučaju Ukrajine i BiH, to ne važi. Princip koji je navela važi kad odgovara Zapadu, a u suprotnom su  principi nepovredivosti granica ulozi u igri. Na delu su asimetrija u tretmanu istih slučajeva, nedostatak moralnih principa, forsiranje, i to nasilno, sopstvenih interesa.


VLADIMIR VULETIĆ: NE BI JOJ SMETALO DA SE SUTRA RUSIJA PODELI NA ŠEST DRŽAVA

DEJAN VUK STANKOVIĆ: ZA ZAPAD NE VAŽI ISTO U SLUČAJU KOSOVA, UKRAJINE I BIH


Drskost na mestu ubistva srpskog svata


Berbokova je pre početka zvaničnih razgovora s ministrom spoljnih polova BiH Elmedinom Konakovićem prošetala sarajevskom Baščaršijom. Nije se setila ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na tom mestu, već je napravila paralelu između Sarajeva i Kijeva.
- Pre 30 godina ovde je odbranjena evropska ideja. Baš kao što danas srce Evrope kuca u Kijevu, tako je devedesetih godina prošlog veka ono kucalo u opkoljenom Sarajevu - rekla je Berbokova za grad iz kog je iseljeno oko 150.000 Srba.



Darko Obradović: Takva politika kreira krize


Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže za Srpski telegraf da menjanje granica jeste otrov za čovečanstvo i da se upravo na primeru KiM vidi koliko takva politika može kreirati dubinske krize.
- Istovremeno, Putinova agresija na Ukrajinu se ne može opravdati Kosovom. Ostaje da vidimo da li će politika gospođe Berbok prihvatiti Putinovu ponudu - Kosovo za Krim? Da Putin nije koristio oružje i da je održao referendum u miru, onda bi se mogao pozvati na samoopredeljenje - kaže Obradović.



Moj stav
Nebojša Krstić, marketinški stručnjak


Tačno je rekla Analena: "Menjanje granica je katastrofa." U tom kontekstu je svako nasilno menjanje granica loše, osim ako nemački Zeleni nemaju neko objašnjenje za svoju neprincipijelnost

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading