ŠTA DA RADITE AKO PRIMATE PENZIJU U SRBIJI, A PRESELITE SE U INOSTRANSTVO! Ne brinite, ima rešenja - potreban vam je samo JEDAN ZAHTEV!

Autor:

Vesti

29.08.2023

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtev za transfer podnosi se filijali Fonda koja vrši isplatu penzije.

ŠTA DA RADITE AKO PRIMATE PENZIJU U SRBIJI, A PRESELITE SE U INOSTRANSTVO! Ne brinite, ima rešenja - potreban vam je samo JEDAN ZAHTEV!

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste se preselili, a penziju ste do sada primali u domaćim bankama, ne očajavajte, postoji način da se i primanja koja ste ostvarili u Srbiji "prenesu" i u zemlju novog prebivališta.

- Kakva je procedura i koja dokumentacija mi je potrebna da bih isplatu srpske penzije primala preko banke u inostranstvu, budući da sam se preselila u Švajcarsku - glasilo je jedno pitanje.

Pio Fond se oglasio i odmah odgovorio na sve nedoumice.

- Ako korisnik želi da mu se penzija isplaćuje u inostranstvu, potrebno je da ima prebivalište u zemlji u kojoj želi isplatu i da u izabranoj banci otvori devizni račun na koji će se vršiti uplata penzije - navode oni.

„Zahtev za isplatu van teritorije RS“, odnosno zahtev za transfer podnosi se filijali Fonda koja vrši isplatu penzije, a uz zahtev treba da priloži odgovarajuće dokaze:

  • potvrdu banke u Srbiji o saglasnosti sa promenom načina isplate penzije,
  • podatke o broju računa u inostranstvu, 
  • dokaz o prebivalištu u inostranstvu odnosno kopiju javne isprave izdate u skladu sa propisima države u kojoj treba vršiti isplatu (npr. kopija lične karte, pasoša sa vizom…).

Nakon obrade podnetog zahteva, obustavlja se isplata u Srbiji i daje nalog za isplatu u drugoj državi - prema zahtevu korisnika. Transfer penzija se vrši kvartalno, sredinom meseca, a bankarski troškovi zavise od banke gde je otvoren račun. Penzija se isplaćuje u stranoj valuti, a obračunava se prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije u momentu isplate penzije.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading