LETNJI KAMPOVI ZA DECU IZ DIJASPORE! Ministar Đorđe Milićević: Da podstaknemo mlade na povratak u maticu!

Autor:

Vesti

04.03.2024

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da tokom ovog leta u kampovima koje će u saradnji sa Vladom realizovati lokalne samouprave učestvuje više od 10.000 mališana poreklom iz Srbije a koji žive u dijaspori.

LETNJI KAMPOVI ZA DECU IZ DIJASPORE! Ministar Đorđe Milićević: Da podstaknemo mlade na povratak u maticu!

Foto: D. Vukajlović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem kome je predstavio projekat organizacije tematskih letnjih kampova za decu iz dijaspore.

Očekuje se da tokom ovog leta u kampovima koje će u saradnji sa Vladom realizovati lokalne samouprave učestvuje više od 10.000 mališana poreklom iz Srbije a koji žive u dijaspori. Ministar Milićević će narednih dana ovaj program predstaviti u gradovima i opštinama Srbije, a prvo predstavljanje bilo je danas u Šapcu.

Republika

Foto: D. Vukajlović

Đorđe Milićević i Aleksandar Pajić

 

-Tokom 2023. godine u letnjim kampovima za mlade, koji su održani na 22 lokacije širom Srbije, boravilo više od 5.000 mališana iz dijaspore.Ideja je bila da tim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. Da jačamo njihov patriotski duh. Nakon što su kampovi završeni, kroz razgovor sa svim tim mališanima koji su u njima bili, apsolutno sam siguran da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa. Upravo zbog toga rešili smo da i ove godine organizujemo kampove u saradnji sa lokalnim samoupravama, kao i da oni postanu tradicionalni – rekao je ministar Milićević i istakao da je suština kampova da mladi iz rasejanja upoznaju svoju kulturno-istorijsku baštinu i tradiciju, da usavrše znanje srpskog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta ali sa kojima dele isto poreklo i identitet. 

Republika

Foto: D. Vukajlović

Đorđe Milićević i Aleksandar Pajić

 

-Veoma je važno da upoznaju unutrašnjost cele naše Srbije, njenu kulturu i istoriju, a ne samo Beograd ili kraj iz koga potiču. Upravo zato kampove organizujemo u gradovima i opštinama širom naše prelepe zemlje. Očekujemo da ove godine kroz kampove prođe više od 10.000 mališana, kao i da oni budu održani u najmanje 40 lokalnih samouprava.Ideja nam je da kampove ove godine otvore i okupljenoj deci se obrate neki od naših najboljih studenata koji se školuju van Srbije, a jasno su iskazali nameru da se po završetku školovanja vrate u svoju maticu – rekao je ministar Milićević.

Republika

Foto: D. Vukajlović

Đorđe Milićević i Aleksandar Pajić

 

Gradonačelnik Pajić zahvalio je ministru što je u predstavljanje programa krenuo upravo iz Mačve i najavio da će Šapac sa zadovoljstvom aplicirati za organizaciju letnjeg kampa za mlade iz dijaspore. On je naglasio važnost ovakvih kampova koji će, kako je rekao, sasvim sigurno uticati na decu iz dijaspore da požele da se jednog dana vrate u Srbiju.

Republika

Foto: D. Vukajlović

Đorđe Milićević i Aleksandar Pajić

 

Ministar i gradonačelnik su razgovarali i o učešću Šapca na investicionim forumima koji bi privukli ulagače iz dijaspore u Mačvu.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading