ŠOK! Pogledajte koliko koštaju ekskurzije u školama u Srbiji - roditelji celu platu moraju da iskeširaju!

Autor:

Vesti

02.03.2024

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponuda koja je stigla jednoj porodici u Beogradu ostavila je roditelje bez reči!

ŠOK! Pogledajte koliko koštaju ekskurzije u školama u Srbiji - roditelji celu platu moraju da iskeširaju!

Foto: Shutterstock

Roditelji širom Srbije ostali su, blago rečeno, zabezeknuti nakon što su počele da pristižu ponude za ekskurziju.

Agende su različite, u ponudi ima i jednodnevnih i višednevnih izleta, obilaze se svi privlačni krajevi naše zemlje, sever, jug, istok... Međutim, da bi roditelj svom detetu obezbedio ovo "uživanje" mora da izdvoji pravo bogatstvo.

U nekim beogradskim osnovnim školama potrebno je izdvojiti čak 42.000 dinara za rekreativnu nastavu koja traje svega nekoliko dana. Ipak, ni mali maturanti nisu pošteđeni. Ponuda koja je stigla jednoj porodici, takođe u Beogradu, ostavila je roditelje bez reči.

"U agendi se navodi da za tri dana na Tari i Zlatiboru treba da platimo skoro 27.000, i to u aprilu samo dva meseca pred završni ispit i matursko veče", istakli su šokirani ljudi.

Kako se u ponudi navodi, ovaj iznos moguće platiti u četiri rate, a aranžman obuhvata:

 • Prevoz modernim turističkim autobusom (pod modernim se podrazumeva da ima klimu, DVD i audio i video ozvučenje)
 • Ulaznice za sve posete prema programu putovanja Ručak prvog i trećeg dana u restoranima
 • Ulaznice za diskoteku
 • Troškove vožnje Šarganskom osmicom
 • Troškove vožnje gondolom
 • Licencirani vodič za svaki autobus
 • Gratis za 3 nastavnika
 • Gratis za 1 učenika na 15 plativih učenika
 • Gratis za blizanca na jednog blizanca koji plaća, drugi plaća 50% ukoliko putuju oba
 • Troškove angažovanja lekara Boravišnu taksu i osiguranje svih putnika
 • Troškove platnog prometa
 • Nadoknadu za posebnu brigu o deci za odeljenske starešine po odluci saveta roditelja u iznosu 1350 dinara bruto po učeniku i danu.
 • Troškove organizacije i realizacije putovanja.

Izrevoltirani roditelji su i na Fejsbuk grupi Bebac krenuli da iznose svoja iskustva pitajući se ko je ovde kriv - učiteljica, nastavik, uprava škole ili savet roditelja?

Prisećajući se svog detinjstva većina je ove ekskurzije okarakterisala kao odlično iskustvo za socijalizaciju, edukaciju, ali i razvijanje samostalnosti, ali zbog astronomskih cena ogroman broj roditelja ni u mislima ne bi mogao da priušti tako nešto svom detetu.

"Žalosno. Izleti, rekreativne nastave su obavezan deo odrastanja. Socojalizacija, empatija, samostalnost su smo neke od stvari koje deca razvijaju na putovanjima sa svojim vršjacima. Naravno tu je i edukativni faktor. Većini roditelja je nemoguća misija da isprate ovo", napisala je jedna majka.

Sve je počelo od ponude jedne beogradske škole da svoje đake odvedne na jednodnevni izlet na Avalu i Kosmaj, a uz jedan obrok ovo putovanje po đaku koštalo bi 5.660 dinara.

"Kakve su ponude u vašoj školi?" je pitanje koje je pokrenulo lavinu komentara nezadovoljnih roditelja.

U komentarima su se nizale različite cifre, neki jednodnevni izleti koštali su i skoro 10.000 dinara, dok su neki višednevni premašivali i 40.000. R

oditeljima u Boru, na primer, bilo je ponuđeno da se deca vode u Gamzigradsku banju, Rajačke pimnice, Kladovo, Đerdapsku klisuru i jedan ručak, i to za 7.000 dinara.

"Rekreativana u Vrnjačkoj Banji, 7 dana 40.000. Uzmi ili ostavi, izlet na Kalemgdan je bio 4.500 dinara, mi iz Beograda. No koment", nadovezala se još jedna nezadovoljna majka. 

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading