ON JE SPREČIO ATILU DA RAZORI RIM, A EVO I KAKO! Obeležavamo Svetog Lava!

Autor:

Vesti

02.03.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema hrišćanskom verovanju, kada je Atila sa Hunima došao blizu Rima i spremao se da razori ovaj grad, Lav je izašao pred njega, ukrotio gnev hunskog vođe i sprečio propast Rima.

ON JE SPREČIO ATILU DA RAZORI RIM, A EVO I KAKO! Obeležavamo Svetog Lava!

Foto: Youtube

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Lava, episkopa rimskog.

Sveti Lav rođen je u Italiji, a bio je najpre arhiđakon kod pape Siksta III, a posle njegove smrti, uzveden je i preko svoje volje na presto pape rimskoga.

Prema hrišćanskom verovanju, kada je Atila sa Hunima došao blizu Rima i spremao se da razori ovaj grad, Lav je izašao pred njega, ukrotio gnev hunskog vođe i sprečio propast Rima.

Prema predanju, Atila se uplašio vizije apostola Petra i Pavla, koji su stajali pored Lava, i plamenim mačevima mu pretili.

Lav je kasnije pomogao pravoslavlju u borbi protiv Evtihijevih i Diskorovih verovanja, koja su se sastojala u slivanju božanske i čovečanske prirode Hristove u jednu, i sledstveno, u odricanju dve volje u ličnost Gospoda Spasitelja. Zbog toga je sazvan Četvrti vaseljenski sabor u Halkidonu, na kome je pročitana poslanica Lava, koju je, prema hrišćanskom verovanju, Lav napisao i položio na grob Svetog Petra, a Sveti Petar ispravio.

Pred smrt, proveo je četrdeset dana u postu i molitvi na grobu apostola Petra, moleći ga da mu javi da li su mu gresi oprošteni.

Prema hrišćanskom verovanju, apostol mu se javo i rekao da su mu svi gresi oprošteni, osim grehova u rukopolaganju sveštenika. Svetitelj je ponovo počeo da se moli dok nije bio obavešten da su mu i ti gresi oprošteni. Sveti Lav umro je 461. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 18. februara po crkvenom, a 3. marta po gregorijanskom kalendaru.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading