ŠTO STE MAŠTALI DA KUPITE STAN U BEOGRADU, MAŠTALI STE! OPET POTRESI NA TRŽIŠTU NEKRETNINA:U jednoj zgradi u Beogradu na vodi u danu rezervisano 147 stanova

Autor:

Vesti

29.02.2024

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupan obim prodatih stanova u 2023. premašio dve milijarde evra

ŠTO STE MAŠTALI DA KUPITE STAN U BEOGRADU, MAŠTALI STE! OPET POTRESI NA TRŽIŠTU NEKRETNINA:U jednoj zgradi u Beogradu na vodi u danu rezervisano 147 stanova

Foto: Facebook, Shutterstock

Interesovanje za kupovinu stanova u Beogradu je ponovo skočilo početkom 2024!

Pošto je u 2023. zabeležen pad na tržištu prodaje stanova, prva dva meseca ove godine pokazuju da ima više interesovanja za kupovinu stanova u prestonici nego u prvom kvartalu prošle godine.

Foto: YouTube/Printscreen

Beograd na vodi

Najveće interesovanje je, pokazuje poslednje istraživanje, za Beograd na Vodi, koji je u petak, 23.februara, na prodajnom danu za svoju novu zgradu rezervisao čak 147 stanova u jednom danu. 

Inače, prema objavljenim podacima, ukupan obim prodatih stanova u Beogradu za celu 2023. premašio je iznos od dve milijarde evra - 2.082.000.000 evra.

Iako i sama ova suma zvuči impoznatno, podaci pokazuju da je prodaja stanova, kad se posmatra samo četvrti kvartal 2023. - u odnosu na isti 2022. i 2021, opala. 

- U poslednjem kvartalu 2023. potrošeno je 493 miliona evra na stanove, što je pad od oko čak 40 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine- 2022, kada je taj iznos bio 815 miliona evra - navodi se. 

Međutim, kako je četvrti kvartal 2022. bio rekordan zbog dolaska stranih državljana, dodaje se, ispravnije je poređenje sa poslednjim kvartalom 2021. 

Foto: shutterstock

U četvrtom kvartalu 2023. zabeležen pad prodaje stanova u odnosu na četvrti kvartal 2022, ali i četvrti kvartal 2021.

- Četvrti kvartal 2022. je bio period rekordne prodaje stanova u Beogradu koji je bio u direktnoj korelaciji sa dolaskom stranih drzavljana iz Rusije i Ukrajine, odnosno uvećanjem rente. Visok skok u cenama izdavanja stanova je jednostavno povukao i veliki broj kupaca stanova, koji su na taj način dokazali kolika količina novca je na raspolaganju za kupovinu stanova u Beogradu u svakom trenutku. Adekvatnije poređenje bi bilo sa četvrtim kvartalom 2021. kada je taj iznos bio 540 miliona evra I to bi bio pad od oko 9% u poređenju sa obimom prodaje iz prethodnog kvartala - navodi se. 

Odnos keš kupaca u poređenju sa kreditnim kupcima identičan je kao u trećem kvartalu 2023, kada je odnos bio 78 odsto keš transakcija dok su obim prometa iz kredita bio 22% od svih transkacija.

- Kamatne stope su i dalje visoke, ali tržiste pokazuje da se na neki način adaptira novoj situaciji tako da ukupan iznos kredita i dalje raste. U toku prošle godine, kada su kamatne stope već porasle, je ukupan iznos kredita za stanove porastao za oko 6%. Ovo su brojke za celu Srbiju, ne samo za Beograd, ali glavni grad i prednjači u broju stambenih kredita koji se uzimaju za kupovinu stanova. Ukupan iznos docnje ( 60 dana kasnjenja)po osnovu svih kredita, ne samo stambenih, je oko 2.4% - ističe se u ovom istraživanju. 

Takođe, navodi se, ukupan broj korisnika stambenih kredita u celoj Srbiji, ne samo u Beogradu, je 152,696 što deluje kao impozantna cifra, ali, po svemu sudeći, predstavlja mali procenat od svih stanova s obzirom da samo u Beogradu ima preko 700,000 stanova, dok je prema popisu iz 2022-e evidentirano oko 870,000 stanova u Beogradskom regionu.

Model obračuna

Napominje se i vezano za zvanične rezultate koje objavljuje Republički Geodetski Zavod (RGZ) da oni ne evidentiraju transakcije koju se zasnovane na predugovorima, već isključivo koriste ugovore o kuporodaji za svoje izvestaje. 

- Na tržistu postoji jedan manji procenat investitora, uglavnom za veće projekte, koji iz predostrožnosti koriste pred-ugovore i te transakcije nisu evidentirane u realnom vremenu, već isključivo na useljenju kada se potpisuje kupopordajni ugovor. Na ovaj način se ne stice kompletna slika o broju transakcija u određenom kvartalu niti o postignutoj ceni u tom vremenskom periodu. Tako da cifre iz prethodnog kvartala sadrže neke brojke iz ranijeg perioda, dok neki potpisani predugovori iz cetvrtog kvartala 2023-e nisu deo ovog izveštaja - navodi se. 

Reguliše se i tržište
sa nekompletnom dokumentacijom

- Udeo delimično regulisanog tržista (nekompletna dokumentacija) na primarnom tržištu ( kupovina od investitora) u prethodnom kvartalu u Beogradu je u padu u poređenju sa četvrtim kvartalom 2022, ali je dalje značajno visok sa 214 miliona EUR prometa. Ova cifra uključuje ne samo stanove, već sve nepokretnosti u Beogradu. Visoke cifre u delimično regulisanom tržistu verovatno deluju razočaravajuće za kupce stanova, dok deluje ohrabrujuće za investitore koji prodaju novogradnju sa urednom dokumentacijom-  dodaje se. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading