"KONVAR" UZEO 23,5 MILIONA EVRA! Beograđani još čekaju završetak ''ZELENOG PROJEKTA"

Autor:

Vesti

28.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija probila sve rokove i krivicu što toplotna energija i dalje ne stiže od Vinče do Konjarnika prebacuje na druge izvođače

"KONVAR" UZEO 23,5 MILIONA EVRA! Beograđani još čekaju završetak ''ZELENOG PROJEKTA"

Foto: Konvar

Ne lipši magarče do zelene trave. Ovako bi ukratko mogla da se opiše saga s toplovodom od deponije u Vinči do beogradskog naselja Konjarnik, a koji gradi kompanija "Konvar".
Ambiciozni projekat koji je, prema planu, trebalo da bude završen do kraja 2021, i dalje nije u funkciji, a ova firma krivicu prebacuje na druge izvođače, mada je od grada dobila radove vredne čak 23,5 miliona evra, odnosno oko 2,8 milijardi dinara. Ovaj toplovod, kako je još krajem marta 2021. najavio tadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamišljen je da energiju proizvodi na takozvani zeleni način.

OPRALI RUKE

- Energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra - rekao je tada Radojičić.

On je naglasio da je ovaj projekat važan ne samo s ekološke tačke gledišta već i zbog poboljšanja kvaliteta i komfora života sugrađana. Međutim, kako stvari stoje, građani će se načekati, a dokad - ne zna se.

Svi krivi, osim njih

- tvrde da se i dalje radi softversko podešavanje i da je to ugovorna obaveza drugog izvođača

- najavljuju da će možda probiti i 1. maj kao rok jer kažu da ni remont turbine nije u njihovoj nadležnosti

Republika je od "Konvara" pokušala da dobije odgovor zbog čega su probijeni svi rokovi s obzirom na to da je na sajtu ove firme svojevremeno objavljeno da je "očekivani termin završetka projekta i korišćenja toplote iz postrojenja u sistemu daljinskog grejanja u Beogradu 2022."

- Radovi na izgradnji transportnog sistema za prenos toplotne energije od TE-TO Vinča do TO Konjarnik su završeni i trenutno se radi softversko podešavanje svih parametara za usklađivanje rada transportnog sistema s postrojenjem za preradu otpada u Vinči i cirkulacionim sistemom toplane Konjarnik, koje nije naša ugovorna obaveza već drugog izvođača - navedeno je u mejlu koji je dobio naš portal.

Republika

Foto: Konvar

Prepumpna stanica na Konjarniku

SLABA UTEHA

Dodaje se i da je "topla proba uspešno završena, što dokazuje da je sistem funkcionalan", ali to građanima nije nikakva uteha. Takođe, u dopisu se ističe da je "prema ugovoru, rok za završetak radova 1. 5. 2024.", što je gotovo dve i po godine duže od prvobitnog plana, a krivica se svaljuje na druge izvođače.

- Do tog datuma se očekuje potpuno puštanje u rad i isporuka toplotne energije u TO Konjarnik, naravno, ukoliko se u pomenutom roku završi remont turbine u postrojenju za preradu otpada TE-TO Vinča koji nije u našoj nadležnosti. Toplovod je završen, predata je kompletna dokumentacija za upotrebnu dozvolu, što možete proveriti i kod naručioca - zaključuje se u odgovoru Republici.

Hvale se silnim projektima

Kompanija "Konvar" se na svojoj zvaničnoj stranici hvali mnogobrojnim projektima, među kojima su izgradnja gasovoda, toplovoda, ali i industrijskih objekata, kao i da izvodi građevinske radove.

Navedeno je da se radi o društvu za projektovanje, proizvodnju, usluge, kontrolu kvaliteta i inženjering. Osnovana je 2004.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading