POTROŠAČKA PATROLA: Analizirali smo odnos ribe i povrća u popularnim TUNJEVINAMA! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

27.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačke patrole" je na našem Jutjub kanalu Republika News

Ako vodite računa o ishrani, a želite lagan obrok bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, konzerva tunjevine s povrćem zvuči primamljivo. 


Na policama marketa je veliki izbor meksičkih tunjevina (riba plus meksička salata), koje su, prema istraživanjima, najprodavanije. Kako i ne bi bile, samo otvorite konzervu i vaš obrok je spreman! Ove salate nazivaju se meksičkim jer se tunjevini dodaje povrće koje se često nalazi u meksičkim jelima, a to su pasulj, kukuruz, šargarepa, paprika i luk. Začinjene su čilijem, što im daje karakterističnu pikantnost.

 


Ponuda je velika, a potrošači se ne tako retko žale da u konzervi ima svega drugog mnogo više od tunjevine, to jest da je ponekad ima samo u tragovima. Pa da vidimo koja konzerva ima najbolji odnos tunjevine i povrća. Odabrali smo u novoj epizodi emisije "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, četiri tunjevine meksikane i evo šta smo utvrdili...


Rio mare, koji je svakako najpoznatiji (i najskuplji) brend, ima 160 g i
sadrži 26% tune i 56% povrća. Eva tuna salata meksikana je bez konzervansa, teži takođe 160 g i sadrži
takođe 26% tunjevine, uz 61% povrća. Sledeća je giana. Ima 185 g i sadrži 25% tunjevine, a 58% povrća. Barba ima 160 g, sadrži 39% tunjevine i 31% povrća, ali ima i najviše (previše) soli, o čemu ćemo nešto kasnije.
Kad sumiramo utiske, eva i rio mare imaju isti procenat tunjevine (26%) u konzervi od 160 g i neznatna je razlika u količini povrća, s tim da od svih analiziranih konzervi eva ima najmanje soli (svega 1%). Giana ima najveću gramažu, ali i samo 25% tunjevine. Barba ima najviše tune, međutim, kao što rekosmo, i najviše soli (2,07%, što je, primera radi, duplo više u odnosu na evu).


EMULGATORI
Pošto je reč o salatama, njima se dodaju biljna ulja, koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama. Neke od analiziranih konzervi sadrže mnogo soli, dok druge sadrže šećere i emulgatore. Po svemu sudeći, nijedna do kraja ne ispunjava očekivanja potrošača. Neki na društvenim mrežama imaju i šaljive komentare da se tuna maskirala u pasulj, a neki kažu da ih sve podseća na igricu "Pronađi tunu u tuna salati".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading