ORIGINALNI RECEPT ZA PRINCES KROFNE: Ovako napravljen FIL je najukusniji ikada, oduševićete se!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.02.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno je da se pridržavate pravila

ORIGINALNI RECEPT ZA PRINCES KROFNE: Ovako napravljen FIL je najukusniji ikada, oduševićete se!

Foto: youtube/printscreen/CooKing

Princes krofne, poznate i kao profiterole, predstavljaju omiljenu poslasticu koja je osvojila srca sladokusaca širom sveta. Ove krofnice od kuvanog testa, ispunjene bogatim filom od vanile, predstavljaju neodoljivu poslasticu za ljubitelje slatkog ukusa. Međutim, malo je poznato da se, zahvaljujući neutralnom ukusu testa, mogu praviti i u slanoj varijanti, pružajući raznolikost uživanja u ovoj poslastici.

Šveđani su poznati po svojoj kreativnosti kada su u pitanju princes krofne. Postoji čitava tradicija koja određuje boje princes krofni koje su prikladne za različite praznike.

Tako se žute princes krofne pripremaju za Uskrs, crvene za Božić, bele za svadbene svečanosti, dok se princes krofne sa ukusom pomorandže pripremaju za Noć veštica.

Posebno je zanimljivo to što se svake treće nedelje septembra obeležava Nedelja princes krofni, tokom koje ljubitelji ove poslastice mogu uživati u najboljim princes krofnama na svetu, različitih boja i neodoljivih ukusa.

Republika

Foto: youtube/printscreen/CooKing

Ove krofne će vas oduševiti


Originalni recept za neodoljivu poslasticu

Ukoliko želite da se oprobate u pripremi ovih delikatesnih krofnica, evo originalnog recepta koji će vam pomoći da ih pripremite kao pravi profesionalac. Bitno je da se pridržavate tačnih mera kako bi vam kolač uspeo, a takođe je važno napomenuti da nakon pečenja krofnice treba postepeno da se hlade kako ne bi izgubile svoj neodoljiv oblik i ukus.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta

Za fil:

  • 800 ml mleka 
  • 4 žumanceta
  • 120-250 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 130 g brašna
  • 125 g maslaca 

Priprema:

Vodu, ulje i šećer pomešajte. Stavite da proključa, pa sklonite sa šporeta. Dodajte prosejano brašno i sjedinite žicom. Ostavite da se prohladi nekih 5 minuta. Umutite, pa dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite. Sipajte u špric za kolače, a onda sipajte u pleh obložen pek papirom sa malim razmakom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Dok se testo peče nikako ne otvarajte rernu. Kada je gotovo, zaglavite varjaču na vratim od rerne i ostavite tako da se prohlade nekih 10 minuta. Mleko (500 ml) stavite da se zagreje, a žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom, pa dodajte brašno i promešajte, a onda postepeno sipajte preostalo mleko i sjedinite sve. Sipajte u mleko na šporetu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pokrijte folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Dodajte puter sobne temeprature i umutite. Presecite krofnice od testa na pola, pa u šupljinu sipajte fil. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading