NIJE IMAO TELEFON, AUTOMOBIL, NIJE ČITAO NOVINE... Patrijarh Pavle je živeo jednostavnim životom, a OVU NJEGOVU MUDROST svaki hrišćanin treba da ZAPAMTI!

Autor:

Vesti

24.02.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih i najnekonvencionalnijih velikodostojnika koji su mnogo učinili za pravoslavlje.

NIJE IMAO TELEFON, AUTOMOBIL, NIJE ČITAO NOVINE... Patrijarh Pavle je živeo jednostavnim životom, a OVU NJEGOVU MUDROST svaki hrišćanin treba da ZAPAMTI!

Foto: Profimedia

Patrijarh Pavle je bio poznat po svom skromnom načinu života, u skladu sa hrišćanskim učenjima. Nikada nije posedovao automobil, mobilni telefon, niti je konzumirao televiziju ili novine. Umesto toga, živeo je prema hrišćanskim pravilima, ustajao rano i nije mu bio problem da obavlja fizičke poslove.

Anegdote o patrijarhu Pavlu

Postoje mnoge zanimljive anegdote koje potvrđuju njegovu skromnost i posvećenost hrišćanskim vrednostima. Jedna od njih je da se patrijarh Pavle često vozio gradskim prevozom, pokazujući time svoju skromnost i jednostavnost.

Mudrost patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle je svojom mudrošću ostavio dubok utisak na ljude. Jednom prilikom je izjavio da "tuga ne traje zauvek" i da onaj ko izdrži do kraja, taj će se spasiti tuge. Njegove reči o tesnom i uzakom putu koji vodi u život, naspram širokog puta što vodi u propast, ostavile su snažan utisak na vernike i ljude širom sveta.

„Taj put je tesan i uzak i tesna su vrata što vode u život. A kako su široka vrata i širok put što vodi u propast, mnogo je njih koji njim idu. Dakle, to su dve mogućnosti ili što kaže Boža Knežević – čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se zastidi“.


Patrijarh Pavle je bio primer skromnosti, posvećenosti i mudrosti. Njegov životni put i učenja ostavili su dubok trag u istoriji i ostavili su nasleđe koje će živeti kroz generacije.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading