DA NE BI DOŠLO DO HAVARIJE! Evo kako da za samo DVA MINUTA proverite da li u stanu CURI GAS!

Autor:

Vesti

24.02.2024

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đelmo ističe da je u većini slučajeva do tragedija dolazi zbog ljudskog faktora, kao i zbog čestog zanemarivanja održavanja plinskih uređaja.

DA NE BI DOŠLO DO HAVARIJE! Evo kako da za samo DVA MINUTA proverite da li u stanu CURI GAS!

Foto: shutterstock

Tragedija koja se dogodila u utorak u Paraćinu, kada je Ana S. izgubila život u eksploziji izazvanoj plinskom bocom, podseća nas na opasnosti koje mogu nastati ukoliko se plinske boce ne koriste pravilno. Aleksandar Đelmo, stručnjak iz novosadske firme koja se bavi proizvodnjom i isporukom plinskih boca, ističe da je edukacija o pravilnom korišćenju ključna za bezbednost.

Ključni saveti za sigurno korišćenje plinskih boca

Đelmo ističe da plinske boce nisu same po sebi opasne, već da je opasnost prisutna ukoliko se ne poštuju određeni postupci prilikom korišćenja. Saveti za sigurno korišćenje plinskih boca su jednostavni, ali od suštinskog značaja. Posebnu pažnju treba obratiti na spoj između boce i uređaja koji troši gas, kao i redovno proveravanje ispravnosti i potencijalnog curenja gasa.

Kako sami proveriti ispravnost?

Jedan od zanimljivih saveta koje Đelmo deli jeste upotreba sapunice radi provere potencijalnog curenja gasa. Ovaj jednostavan metod može biti od velike pomoći svakom domaćinstvu, omogućavajući im da samostalno provere da li postoji curenje gasa na spoju između boce i uređaja koji troši gas.

Česte greške i zanemarivanje održavanja

Đelmo ističe da je u većini slučajeva do tragedija dolazi zbog ljudskog faktora, kao i zbog čestog zanemarivanja održavanja plinskih uređaja. On naglašava važnost redovnog održavanja, provere sigurnosnih ventila i menjanja cevi kako bi se izbegle potencijalno opasne situacije.

Prevencija je ključna

Aleksandar Krstić iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice naglašava da je prevencija ključna u sprečavanju tragičnih ishoda. On ističe važnost redovne provere plinskih boca i cevi, kao i njihovog održavanja, ističući preventivne mere za sigurno korišćenje plina.

Ukupno, ova strašna tragedija u Paraćinu nas podseća na važnost pridržavanja sigurnosnih mera prilikom korišćenja plinskih boca, kao i redovnog održavanja i provere njihove ispravnosti. Bezbednost je na prvom mestu, a edukacija o pravilnom korišćenju plinskih boca može spasiti živote.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading