AKO VAS JE SPASILA ŽIVOTINJA, VODILA VAS JE RUKA VELIKOG SVETITELJA! Slavimo Vlasovdan, u nekim krajevima Srbije se danas ne radi OVO!

Autor:

Vesti

24.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Vlasije bio je hrišćanski episkop koji je živeo krajem 3. i početkom 4. veka. Njegov praznik u našim krajevima još se zove i Vlasovdan.

AKO VAS JE SPASILA ŽIVOTINJA, VODILA VAS JE RUKA VELIKOG SVETITELJA! Slavimo Vlasovdan, u nekim krajevima Srbije se danas ne radi OVO!

Foto: printskrin/youtube

Sveti Vlasije

Sveti Vlasije upamćen je kao bogobojažljiv i krotak čovek koji je našao snage da progovori protiv nepravde i ustane protiv mučitelja. Bio je episkop Sevastije, grada poznatog kao neznabožačkog u kome je živeo veoma mali broj hrišćana kojima je on bio uzor i uzdanica.

Kada je počeo veliki progon hrišćana krajem 3. veka, mučitelji su stigli i do Sevastije i vernika pod rukovodstvom Svetog Vlasija koji je hrabrio svoje hrišćane, posećivao ih u tamnicama i nije ih napustio sve do sudnjeg časa.

Nakon što je grad ostao potpuno bez hrišćana jer su jedni ubijeni, a drugi pobegli, svetitelj se povukao na obližnju planinu i u potpunosti se posvetio molitvi. Predanje kaže da su ga čuvale divlje zveri.

Posle nekog vremena Svetog Vlasija su pronašli njegovi gonioci i poveli na sud. Prema legendi, na putu do tamo, svetitelj je izlečio bolesnog dečaka i spasao domaće životinje od vukova. Bio je mučen i na kraju ubijen 316. godine.

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zveri, dok mu se na Zapadu mole i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima Srbije, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvredio svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading