PANIKA U TEMERINU POSLE SERIJE OPTUŽBI NA RAČUN PREDŠKOLSKE USTANOVE "VELJKO VLAHOVIĆ": Pretnje i uvrede direktorki vrtića

Autor:

Vesti

22.02.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mališani učili da neki poslovi nisu samo za žene i muškarce, što je izazvalo tvrdnje da im je govoreno da mogu da zatrudne kad porastu.

PANIKA U TEMERINU POSLE SERIJE OPTUŽBI NA RAČUN PREDŠKOLSKE USTANOVE "VELJKO VLAHOVIĆ": Pretnje i uvrede direktorki vrtića

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

Predškolska ustanova (PU) "Veljko Vlahović" u Temerinu učestvovala je u projektu "Izgradnja rodne ravnopravnosti od samog početka", koji je realizovan u Srbiji, Italiji i Slovačkoj. Projekat je okončan, ali su direktorki PU Nataši Tomišić stigle preteće i uvredljive poruke nakon što se na društvenim mrežama proširila tvrdnja da su deca učila da mogu da se zaljubljuju u mališane istog pola, pa da dečaci u toaletu mogu da budu devojčice ili da mogu da zatrudne kad porastu, a da svi mogu da imaju dvojicu tata ili dve mame.

PROJEKAT FINANSIRA EU

Međutim, tragova koji bi opravdali ove tvrdnje nema. Na video-snimku objavljenom na sajtu ove ustanove vidi se mališan koji se igra s lutkom i dečaci s varjačom i mikserom, a devojčice s čekićem.

- U svakom slučaju, moje dete niko nije učio da muškarac može da rađa - naveo je jedan otac u komentaru.

Dr Tijana Pavlović: Ne utiče na seksualni identitet

Dečji psiholog dr Tijana Antin Pavlović navodi za Republiku da moramo izaći iz stereotipa da određeni poslovi pripadaju samo jednom polu.

Republika

Foto: Youtube

Dr Tijana Pavlović

- U Jugoslaviji je u osnovnom školama bio predmet domaćinstvo, a tehničko vaspitanje postoji i danas. Pa su dečaci kuvali i štrikali s nama, a mi devojčice smo učile da testerimo i turpijamo. Kamo sreće da je više ovakvih projekata. To ne utiče na razvoj seksualnog identiteta, pa ni ako se, na primer, dečak igra sa sestrom s lutkama - navodi dr Antin Pavlovićeva.

Direktorka Tomišić obratila se video-porukom na sajtu ove ustanove i rekla da su zlonamerne, nesavesne i nepromišljene izjave na račun obrazovanja i vaspitanja dece dovele do širenja panike među roditeljima i građanima. Ona je zapretila pravnim posledicama svima koji šire glasine.

- Poručujem roditeljima da ne brinu jer je naša PU u Temerinu uvek bila i ostaće sigurno, bezbedno i bezbrižno mesto za vaspitanje i obrazovanje sve dece - rekla je direktorka.

Republika

Foto: youtube.com/

Nataša Tomišić i vaspitačice

Psiholog ove ustanove Milica Vujinović navela je da je ovaj projekat u okviru programa Erazmus +, čiji je sufinansijer EU, sproveden u periodu mart 2022. - februar 2024. Na zvaničnom sajtu ovog EU projekta navodi se da se on odnosi na jednakost dečaka i devojčica u pogledu takozvanih muških i ženskih poslova i po pitanju buduće karijere. U priručniku se navodi da deca uključena u projekat mogu da biraju igračke, bez obzira na pol. Takođe, da neke boje, na primer, plava i roze, nisu samo za dečake ili devojčice.

Dr Snežana Repac: Ne šteti, a donosi novac

Psiholog dr Snežana Repac kaže za Republiku da ovakvi projekti nisu štetni, a da često donose novac ustanovama.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Snežana Repac

- Rodni stereotipi, odnosno predubeđenja, uvek su bila prisutna, ali odavno i muškarci nose odeću različitih boja. Dečak koji se igra s lutkom možda će jednog dana postati medicinski tehničar i previjati bebe i to sve nema veze sa seksualnim identitetom. Reakcije na ovakve projekte su ratoborne umesto da budu razumne. Međutim, ti strahovi uvek su bili prisutni, a u poslednje vreme su podgrejani. Ali hajde da vidimo te muškarčine da im žene ostanu kod kuće umesto da idu na posao, a oni sami neka izdržavaju porodicu - kaže dr Repac.

A SAMI BIRAJU ZANAT

Deca su upućena i da mogu obavljaju kućne obaveze u skladu samo sa svojim uzrastom da kasnije ne bi trpela ograničenja prilikom izbora karijere usled predubeđenja da su neki poslovi samo za muškarce, a drugi samo za žene. U priručniku je navedeno i da se u Temerinu povodom Osmog marta pričalo o svetski poznatim ženama, kako bi se razvila svest o tome da one mogu da se bave pilotiranjem, naukom, boksom ili astronomijom.
PU "Veljko Vlahović" u Temerinu nije odgovorio na naša pitanja do zaključenja ovog broja.

Vaspitačice: Uvaženo i mišljenje roditelja

Vaspitačice tvrde da su s decom sprovodile uobičajene nastavne aktivnosti.

- Upoznali smo ih s pravilnim načinom upotrebe digitalnih uređaja u svrhu obrazovanja. Izrađen je i priručnik, pri čemu je uvaženo i mišljenje roditelja koji su učestvovali u istraživanju. Zahvaljujući projektu, uspeli smo da opremimo našu ustanovu novim igračkama, nastavnim sredstvima i sportskim rekvizitima - navele su vaspitačice u video-poruci.

Potvrđena epidemija malih boginja u Beogradu

U Beogradu je zvanično prijavljena epidemija malih boginja (morbila), saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ).

- Od prvog slučaja koji je prijavljen 6. februara do danas u Beogradu je potvrđeno ukupno 11 slučajeva malih boginja - rečeno je iz GZJZ.

Samo u četvrtak potvrđena su dva slučaja: kod deteta koje nije vakcinisano protiv morbila i muškarca od 46 godina čiji vakcinalni status nije poznat. Oni su hospitalizovani, ali ne zbog komplikacija, već radi izolacije i daljeg praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Дамус

24.02.2024 15:50

Само нек европска унија финансира те и њима сличне пројекте дуж целе европске уније, над нек поптеде тих болесних пројеката, имамо ми нашу традицију и културу, а не на мала врата да уводите њихове "скрнавлуке"!