GODINA NA FON-u BIĆE ČAK 171.000 DINARA! Deset fakulteta najavljuje poskupljenje ŠKOLARINA - Na pojedinima će biti i do 15.000 više od sadašnje

Autor:

Vesti

22.02.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednoj akademskoj godini, na Univerzitetu u Beogradu biće mesta za 27.708 akademaca, od kojih će 15.203 biti brucoši.

GODINA NA FON-u BIĆE ČAK 171.000 DINARA! Deset fakulteta najavljuje poskupljenje ŠKOLARINA - Na pojedinima će biti i do 15.000 više od sadašnje

Foto: Shutterstock

Univerzitet u Beogradu zadržao je predložene kvote za upis budućih brucoša, slične prošlogodišnjim.

Deset fakulteta najavljuje veće školarine od 3.000 do 20.000 dinara, dok profesori ističu finansijske probleme i apeluju na nadležne da pronađu rešenje.


Kvota za upis na osnovnim, master i doktorskim studijama

U narednoj akademskoj godini, na Univerzitetu u Beogradu biće mesta za 27.708 akademaca, od kojih će 15.203 biti brucoši. Većina studenata školovaće se o trošku države. Prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu, ističe da će se, ukoliko neki fakultet akredituje studijski program do trenutka raspisivanja konkursa, kroz Senat razmatrati proširenje konkursa.

Stabilne kvote za Biološki fakultet

Biološki fakultet zadržava identične uslove upisa kao i prethodne godine. Prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ističe da se kvote nisu menjale unazad desetak godina, dok je cena školarine za osnovne studije ostala 90.000 dinara.

Povećanje školarina na FON-u i drugim fakultetima

Fakultet organizacionih nauka (FON) najavljuje povećanje cena za oko 7,6 posto, prateći rast cena i inflaciju. Devet fakulteta takođe planira povećanje školarina, a dekan FON-a, prof. Milan Martić, ističe da je povećanje manje od inflacije.

Finansijski problemi i apel profesora

Profesori Univerziteta u Beogradu ukazuju na dugogodišnje nerazumevanje finansiranja visokog obrazovanja, te ponovno apeluju na nadležne organe da pronađu rešenje za pitanje materijalnih troškova i cene rada. Rektor, prof. Vladan Đokić, ističe da već više od godinu dana ukazuju na ove probleme i da su imali brojne sastanke sa predstavnicima Vlade i formiranu radnu grupu za pripremu novog predloga Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Povećanje školarina na pojedinim fakultetima

Fakultet organizacionih nauka (FON) povećava cene za oko 7,6 posto, dok je Učiteljski fakultet podigao školarinu za 2,7 odsto. Ekonomski fakultet najavljuje povećanje od šest odsto, a Šumarski fakultet za 10 odsto.

Stabilne cene školarina na pojedinim fakultetima

Neki od najpopularnijih fakulteta, poput Medicinskog, Stomatološkog, Mašinskog, Arhitektonskog, Građevinskog, Biološkog, Hemijskog, Filološkog, Poljoprivrednog i Pravnog, zadržavaju iste cene školarina kao i prethodne godine.

Kalendar upisa za narednu godinu

Kalendarom upisa predviđeno je da prvi (junski) upisni rok počinje 19. juna, a fakulteti treba najkasnije do 1. jula da objave preliminarne rang-liste po studijskom programu. Najkasnije do 8. jula Univerzitet objavljuje konačne rang liste po studijskim programima koje su osnov za upis. Upis kandidata predviđen je najkasnije od 8. do 12. jula.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading