NEMA SRPSKE PORODICE KOJA OVO NE RADI! Ako na ovaj način pakujete hranu, u riziku ste da se OZBILJNO RAZBOLITE: Odmah bacite ovo iz zamrzivača!

Autor:

Vesti

22.02.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svest o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim sa korišćenjem jednokratnih plastičnih posuda za skladištenje hrane je od ključnog značaja.

NEMA SRPSKE PORODICE KOJA OVO NE RADI! Ako na ovaj način pakujete hranu, u riziku ste da se OZBILJNO RAZBOLITE: Odmah bacite ovo iz zamrzivača!

Foto: Shuttertock

Kutije od sladoleda su veoma praktične za ponovnu upotrebu, ali mnogi nisu svesni potencijalnih zdravstvenih problema koje one mogu izazvati. Naime, stručnjaci upozoravaju da prazne kutije od sladoleda mogu preneti hemikalije na hranu koju u njih stavite, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Prema rečima stručnjaka, u kutijama od sladoleda mogu se naći hemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača i drugih supstanci koje se nalaze u plastici, a koje se mogu preneti na hranu i ugroziti zdravlje ljudi. Proizvođači naglašavaju bezbednost korišćenja kutija dok su ispunjene sladoledom, ali nakon što se isprazne, preporučuju da se kutije bace u smeće.

Važno je napomenuti da je pranje kutija vrućom vodom ili njihovo zagrevanje u mikrotalasnoj peći dodatni faktor rizika, jer su dizajnirane isključivo za čuvanje sladoleda. Stoga je preporučljivo nabaviti posebne plastične posude namenjene čuvanju hrane, koje su proizvedene od materijala koji su bezbedni za tu namenu i mogu se višestruko koristiti.

Alternativa i svest o zdravstvenim rizicima

Svest o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim sa korišćenjem jednokratnih plastičnih posuda za skladištenje hrane je od ključnog značaja. Recikliranje i korišćenje održivijih materijala predstavljaju bolje alternative za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi. Umesto korišćenja jednokratnih plastičnih kutija od sladoleda, preporučljivo je razmotriti upotrebu višekratnih posuda proizvedenih od bezbednih materijala namenjenih čuvanju hrane. Ovakav pristup ne samo da smanjuje rizik od unosa štetnih hemikalija iz plastike, već doprinosi i očuvanju životne sredine.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading