OVE STVARI NE SMEMO DA DRŽIMO NA FRIŽIDERU - OPASNIJE JE NEGO ŠTO MISLIMO: Navika može žestoko da nas KOŠTA, prestanite to da radite!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

11.02.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ove stvari.

OVE STVARI NE SMEMO DA DRŽIMO NA FRIŽIDERU - OPASNIJE JE NEGO ŠTO MISLIMO: Navika može žestoko da nas KOŠTA, prestanite to da radite!

Foto: shutterstock

frižider

Da li koristite prostor na vrhu frižidera za skladištenje kutija od hrane, kuhinjskih aparata ili drugih sitnica? Stručnjaci za bezbednost doma upozoravaju da je to opasna praksa, a evo i zašto.

Vrh frižidera često izgleda kao praktično mesto za odlaganje stvari - prostran je, izvan našeg uobičajenog vidokruga, te ga često iskoristimo kako bismo se oslobodili nereda na radnoj površini ili u ostatku kuhinje. Međutim, postoji dobar razlog zašto ne bismo trebali koristiti taj prostor za skladištenje, što je objasnio vatrogasac Džejms Flin iz Denvera.

- Frižider otpušta toplotu dok hladi i zamrzava hranu, i ta toplota mora negde da ode. Kondenzatori frižidera se obično nalaze na vrhu, sa strane ili pozadi, u zavisnosti od modela. Blokiranjem protoka vazduha, možete ometati rad frižidera. To može rezultirati skraćenjem životnog veka frižidera ili, u najgorem slučaju, povećanim rizikom od požara - objašnjava vatrogasac.

Republika

Foto: shutterstock

Česta popravka frižidera može biti samo jedna od posledica

Evo četiri stvari koje ne biste trebali držati na vrhu frižidera:

Manji kućni aparati:

Često stavljamo manje kuhinjske aparate na vrh frižidera kako bismo ih držali pri ruci, ali ovo može biti opasno.

- Nikada ne treba držati teške ili nestabilne predmete na vrhu frižidera - upozorava Flin. Svaki put kad otvorite frižider, on se pomera, pa postoji rizik da neki od uređaja padne i povredi vas.

Posuđe:

Velike činije za mešenje ili šerpe zauzimaju mnogo prostora. Ako nemate dovoljno prostora u kuhinji, možda biste ih pokušali staviti na vrh frižidera. Međutim, to može biti opasno jer postoji rizik od pada i potencijalnih povreda.

Kuvari:

Držanje kuharskih knjiga na vrhu frižidera je česta praksa, ali nije preporučljivo. Papiri i druge zapaljive stvari ne bi trebalo držati na uređajima koji isijavaju toplotu. Postoji rizik da padnu iza frižidera i blokiraju ventilaciju ili povrede ukućane ako padnu.

Hleb:

Iako je očigledno da svež hleb ne bi trebalo stavljati na vrh frižidera, često se postavlja pitanje o hlebu u kesi. Zbog toplote koju frižider otpušta, rizikujete da se hleb ubuđa.

Držanje predmeta na vrhu frižidera nije samo nepraktično, već može biti i opasno po vašu bezbednost i sigurnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading