ČUVAR USPOMENA NA DETINJSTVO! Suzana je od prodaje ove vrste ALATA napravila ozbiljan BIZNIS: Evo šta se ODMAH razgrabi čim stigne na pijacu!

Autor:

Vesti

20.02.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njene metle vraćaju mnoge ljude u detinjstvo, u vreme kada su svaka domaćinstva imala i čuvala ih ispred ulaznih vrata.

ČUVAR USPOMENA NA DETINJSTVO! Suzana je od prodaje ove vrste ALATA napravila ozbiljan BIZNIS: Evo šta se ODMAH razgrabi čim stigne na pijacu!

Foto: Shutterstock

Suzana Manić iz sela Karadnik kod Bujanovca je postala poznata po svojim seljačkim metlama koje prodaje na pijaci u Vranju.

Njene metle odmah naletu na veliko interesovanje Vranjanaca i rasprodaju se čim se pojave na tezgi. Ova tradicionalna vrsta metle nije samo proizvod već i simbol prošlih vremena i čuvar uspomena na detinjstvo mnogih.

Metle iz detinjstva

Njene metle vraćaju mnoge ljude u detinjstvo, u vreme kada su svaka domaćinstva imala i čuvala ih ispred ulaznih vrata. Prave se od biljke metljinje, a majke i bake su nedeljom mele kuću, čisteći je od negativne energije i ostavljajući je svežom i čistom. Ova praksa je bila posebno značajna prilikom slava i svetkovina, kada bi komšinice zajedno pometale i uređivale prostor na kome bi se narod okupljao.

Tradicionalni način proizvodnje

Suzana proizvodi metle na tradicionalan način karakterističan za njen kraj. U martu će zasejati seme metljinje u svom dvorištu, postavljajući ih na određenom razmaku kako bi mogle da naprave dobre grmove. Tokom rasta i razvoja, redovno ih zaliva i održava, a rezultati ne izostaju.

Proces proizvodnje

U jesen, Suzana bere zasađene metle i polomi im stabljike na određenoj visini iznad zemlje, ostavljajući ih da se oslobode suvišne vlage. Nakon sušenja, skladišti ih na suvom mestu ispod neke šupe. Suzana pažljivo pristupa izboru materijala, trudeći se da od svakog grma napravi adekvatnu metlu. Nakon pripreme, metle prelije vrelom vodom i ostavi da se cede.

Suzanin trud i posvećenost tradiciji su očigledni u svakoj metli koju proizvodi, čime uspešno održava ovu vrednu tradiciju koja polako izumire. Njeni proizvodi su ne samo praktični, već i nosioci kulturnog nasleđa i simboličkih vrednosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading