PREDSTAVLJAMO 8 EFIKASNIH NAČINA DA SAČUVATE TOPLOTU I KUĆI, A NOVAC U DŽEPU: Primenite ove stvari, i rešite se GLAVOBOLJE kada vidite račune!

Autor:

Vesti

20.02.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Energetska efikasnost donosi brojne prednosti koje mogu značajno poboljšati kvalitet života i istovremeno smanjiti troškove.

PREDSTAVLJAMO 8 EFIKASNIH NAČINA DA SAČUVATE TOPLOTU I KUĆI, A NOVAC U DŽEPU: Primenite ove stvari, i rešite se GLAVOBOLJE kada vidite račune!

Foto: shutterstock, eps

Energetska efikasnost postaje sve važnija tema u domaćinstvima širom sveta, a i u Srbiji postoji sve veći interes za ovu temu. Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa projektom "Bolja energija" Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pruža korisne savete kako da uštedite energiju i smanjite račune za struju.

Prednosti energetske efikasnosti

Energetska efikasnost donosi brojne prednosti koje mogu značajno poboljšati kvalitet života i istovremeno smanjiti troškove. Finansijska ušteda, smanjenje potrošnje energije, duži životni vek objekta, prijatnije stanovanje i zaštita životne okoline samo su neke od njih.

Kako postati energetski efikasniji?

1. Zamenom stolarije


Zamena spoljnih prozora i vrata, kao i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, može dovesti do uštede od oko 20% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

2. Termoizolacijom spoljnih zidova


Postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova može rezultirati uštedom od oko 30% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

3. Termoizolacijom krova


Ugradnja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača može doneti uštedu od oko 25% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

4. Zamenom individualnih ložišta


Efikasniji kotlovi na biomasu mogu rezultirati uštedom od oko 30% primarne energije potrebne za grejanje.

5. Ugradnjom toplotnih pumpi


Ugradnja toplotnih pumpi može dovesti do uštede od oko 70% primarne energije potrebne za grejanje.

6. Cevne instalacije i termoventili


Zamenom cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, uz izolaciju cevne mreže u negrejanom prostoru, očekuje se ušteda od oko 10% toplotne energije potrebne za grejanje.

7. Solarni kolektori za pripremu tople vode


Ugradnjom solarnih kolektora može se očekivati ušteda od oko 75% energije potrebne za pripremu tople vode.

8. Solarni paneli za električnu energiju


Ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, moguće je nadomestiti kompletnu godišnju potrošnju, ako se domaćinstvo ne greje električnim kotlovima.

Saveti i primeri projekata koje sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" mogu biti inspiracija za sve one koji žele da unaprede energetsku efikasnost svog doma i istovremeno smanje troškove.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tomy

20.02.2024 18:39

Zamena stolarije kosta kolko drva za 15 godina.