OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE O SMRTONOSNOM "SLADOLEDU" KOJI JE OSVOJIO SRBIJU: Ovo morate da znate o opasnosti!

Autor:

Vesti

17.02.2024

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sintetička droga "sladoled" stigla u Srbiju 2021. godine

OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE O SMRTONOSNOM "SLADOLEDU" KOJI JE OSVOJIO SRBIJU: Ovo morate da znate o opasnosti!

Foto: printskrin


Sintetička droga pod nazivom "sladoled" koja je preplavila tržište Evrope, posebno Norveške i Holandije, stigla je na tržište Srbije 2021. godine. Iako je njen udeo na tržištu bio mali, veoma brzo je privukla pažnju nadležnih organa i stavljena je na listu smrtonosnih narkotika već u oktobru iste godine.

Brz rast upotrebe "sladoleda" na Balkanu

Istraživanja su pokazala da je "sladoled" u poslednje dve godine zabeležio neverovatan rast popularnosti na tržištu narkotika. Dok je u Sloveniji postao ogroman problem, policija na Balkanu je takođe upozorena na ovaj trend. Upotreba ove droge, poznate i kao 3-MMC, utrostručila se između 2020. i 2023. godine, posebno u kontekstu noćnih izlazaka, gde je svaka treća osoba uzrasta od 16 do 35 godina priznala da konzumira "sladoled".

Opasnosti i efekti konzumacije "sladoleda"

"Sladoled" je sintetička droga koja je strukturno blisko srodna sa drogom mefedronom (4-MMC) i često se prodaje u kristalnom obliku ili finom belom prahu, podsećajući na kokain. Korisnici opisuju efekte ove droge kao slične onima sa MDMA i kokainom, ali intenzivnije, uz trajanje od šest do 20 sati. Međutim, veoma malo se zna o dugoročnim posledicama konzumacije ove droge, osim što se zna da dovodi do povećanja krvnog pritiska, telesne temperature, sušenja usta i proširenja zenica, kao i mogućih problema sa srčanim mišićem.


Iako je sintetička droga "sladoled" naizgled postala popularna među mladima, važno je istaći opasnosti koje ona nosi sa sobom. Njena upotreba može imati ozbiljne posledice po zdravlje korisnika, uključujući oštećenje moždanih funkcija i srca. Zbog toga je neophodno sprovesti edukativne kampanje i jačati kontrolu nad distribucijom ovakvih supstanci, kako bi se zaštitila javnost, a posebno mladi ljudi, od potencijalno pogubnih posledica konzumacije "sladoleda" i sličnih sintetičkih droga.

(24sedam)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading